2012. december 31.

Narancsos-túrós és almás-mákos rétes

A rétes a szilveszteri menü elmaradhatatlan része. Hiszen ez jelképezi a hosszúra nyúló életet, a sokáig tartó boldogságot és a végtelen gazdagságot. Vagy legalábbis az ezek iránti vágyat:-)
Úgyhogy ez sem maradhatott ki a repertoárból. Szerelmetes férjuram kívánságára lett mákos is (kevés reszelt almával megbolondítva) és persze egy "mindenkikedvence" narancsos-túrós.
Az elkészítése nem vett túl sok időt igénybe, így bátran ajánlom mindenkinek, na persze a rövid elkészítés a bolti rétestészta használattal együtt érvényes. Aki pedig nekilát rétest nyújtani, annak respekt minden mennyiségben:-)

Hozzávalók 2-2 réteshez:
réteslap (rétesenként 3 lapot szoktam használni)
vaj

Túrós réteshez:
250 gramm túró
1 tojás sárgája
porcukor (nálam ez mindig kóstolgatás, azaz ízlés szerint adagolandó)
narancslekvár (ebben az esetben a tegnap készített gránátalmás narancslekvárom )
reszelt narancshéj

Mákos réteshez:
200 gramm darált mák
100 gramm cukor
1 marék mazsola
1 alma lereszelve
kevés tej


A túrós réteshez a tojás sárgáját alaposan kikevertem 3 evőkanál porcukorral, majd hozzá reszeltem egy fél narancs héját és ezt is jól elkevertem.
Majd  2-3 evőkanálnyi vajat felolvasztottam, az első réteslapot kiterítettem egy nedves konyharuhára, és alaposan megkentem az olvasztott vajjal. Erre tettem a következő lap rétestésztát, amit szintén megkentem a vajjal, majd következett az utolsó réteslap. A kikenésre azért van szükség, hogy a lapok ne ragadjanak össze sütés közben és jó ropogóssá váljanak. Nos, a réteslap egyik hosszú oldalára halmoztam a túrós tölteléket, amire vékony csíkban rákanalaztam a narancslekvárt. Majd óvatosan feltekertem a rétest, sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és a feltekert réteseket is megkentem az olvasztott vajjal.
A mákos réteshez a mákot és a cukrot egy lábasba tettem és annyi tejet öntöttem hozzá, amitől sűrű masszává állt össze. Majd hozzászórtam 1 marék mazsolát és lassú tűzön összefőztem (ha kell, öntsünk hozzá még kevés tejet). Az almákat megpucoltam, kimagoztam és lereszeltem, majd kifacsarva a reszelt almából a levét (amit a gyerkőcök fel is kortyoltak), hozzáadtam a mákos masszához és összekevertem. Ezt a tölteléket tettem a fent leírtak szerint a lekent rétestésztába.


200 fokos sütőben kb 15-17 perc alatt szép ropogós aranyszínűre sültek.

4 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...