2012. november 23.

Sós karamellás bonbon

Engem is elkapott a sós karamella láz! Már régóta olvastam mindenhol erről a fantasztikus édességről, de el sem tudtam képzelni, mitől olyan fantasztikus. Jó, nem zárkózom el a különleges ízpárosítások elől, sőőőt! Na, de a karamella meg a só együtt?
Végül már szinte naponta láttam olyan édesség recepteket, ahol a sós karamella volt a főszereplő, így nem zárkózhattam el tőle tovább. És elkészítettem én is! Az első adagot nagyon kis (15 bonbonnyi) mennyiségben készítettem, de annyira jó volt, hogy a 2 csibészemmel kb 30 másodperc alatt eltüntettük.
Na, de most mi legyen? Csinálni kell másikat!
Úgyhogy neki is láttam az újabb adagnak, és most már gondosan vigyáztam, hogy bonbonokba kerüljön ez a mennyei töltelék.

Az ihletet Praliné Zsuzsi sós muscovado karamellás minipitéi adták!

Hozzávalók 30 bonbonhoz:
0,6 dl tejszín
70 gramm kristálycukor
70 gramm Golden Syrup vagy akácméz
1 kávéskanál tengeri só (én fleur de sel-t használtam)
100 gramm vaj

A cukrot és a szirupot egy edényben összeöntöttem és addig melegítettem, amíg a cukor teljesen el nem olvadt és el nemkezdett karamellizálódni! Majd a tejszínt felforraltam és még melegen a karamellizálódott cukorhoz öntöttem, folyamatos kavargatás közben. Végül a vajat és a sót is beletettem és addig kevertem, amíg a vaj el nem olvadt.

A csokihüvelyek elkészítése ugyanúgy történt, mint az előző bonbonoknál, azaz fogtam 200 gramm tejcsokoládét és a háromnegyedét vízgőz felett egy tálban megolvasztottam. A maradék egynegyed részt nagyon apróra vágtam és apránként az olvadt csokihoz adtam, kevergettem, amíg el nem olvadt. Mire az összes aprított csoki elolvadt, a csokoládém 30 fokos lett, ami tökéletes hőmérséklet a bonbonkészítéshez. A kevergetés pedig elengedhetetlenül szükséges a temperáláshoz, azaz a csoki kristályszerkezetének megváltoztatásához, különben a dermedt csoki nem lesz roppanós és fényes, ráadásul pár nap múlva kifehéredik. Ezután a szilikon bonbonformákat egy tiszta ecsettel kikentem az olvadt csokival és a hűtőbe tettem dermedni. Kb 10 perc után megnéztem, a csokihüvely tökéletesen megdermedt, és újra átkentem csokival, nehogy valahol túl vékony legyen és a formából kinyomva összetörjön.

Újabb pár perc dermedés, majd a csokihüvelyekbe beletöltöttem egy kiskanál segítségével a tölteléket.
Figyeljünk, hogy a töltelék semmiképpen ne érjen a hüvely fölé, legyen hely a talpnak is!

Ismét hűtőben pihentetés, majd 10 perc múlva (amikor a töltelék kicsit megdermedt), a maradék tejcsokit mikróban felmelegítettem, majd jól összekevertem és kiskanállal óvatosan a töltelékekre csorgattam, az ecsettel a tetejét elegyengettem - azaz talpakat készítettem. Ismét hűtő, fél óra múlva pedig szépen kifordítottam a bonbonokat a szilikonformákból.


A sós karamella krém kiváló lehet tortákba is, én kipróbáltam Zila formában, és az eredmény isteni!
A torta ugyanúgy készült, mint a cseresznyeszirupos csokitorta Zila formában, csak a tölteléket változtattam sós karamella krémre.




2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...