2012. november 26.

Sörben párolt mézes-mázas malachasaalja

Tudom, van már nekem sült malac receptem (fokhagymás -rozmaringos malacsült), de ez most kicsit más!
A mélyhűtőben kutakodva találtam ma reggel ezt a kis darab hasaalját és igencsak megörültem neki! Nem kell vele sokat bíbelődni, gyorsan bepácolom, aztán párolom, kicsit pirítom és már kész is.
Éreztem is a számban az ízét, szóval kikaptam gyorsan, hadd olvadjon ki, amíg szokásos reggeli utamat járom: ovi, bolt, csajcsevej :-)
A páchoz már előre kitaláltam, hogy mindenképpen viszek bele egy kis pikánsságot: méz és gyömbér lesz a ma esti fegyverem! És bejött, de még mennyire, hogy bejött! Életem legfinomabb malacsültjét sikerült elkészítenem: omlós és hihetetlenül szaftos, ízletes húst borított a mézes-ropogós bőr. A malacka alatt pedig hagymás krumpli és savanyú káposzta emelték az est hősét hihetetlen magasságokba.

Hozzávalók:
1 szép darab malac hasaajla
0,5 liter sör
2 evőkanál méz
1 kg krumpli
2 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
30 dkg savanyúképoszta
köménymag

a páchoz:
2 evőkanál olaj

bors
2 gerezd reszelt fokhagyma
reszelt gyömbér (kb 2 centis darab)
1 teáskanál mustár

Miután hazaértem, még várni kellett 1 órát, hogy a malac teljesen felengedjen. Szokásomhoz híven ezt a malacot is telenyomkodtam fokhagymával (késsel lukat fúrtam a húsba és a lukba beletoltam egy-egy gerezd fokhagymát) , majd alaposan bekentem a páccal. Egy tepsi aljára halmoztam a kockákra vágott burgonyát, amit meglocsoltam kevés olajjal, sóztam, borsoztam, pár szál rozmaringot is rádobtam és puszta kézzel alaposan összekevertem. A tetejére lazán szétszórtam 2 fej, csíkokra vágott vöröshagymát. A tepsi egyik oldalába pedig kb 30 deka, köménymaggal összekevert savanyú káposztát tettem.
Erre feküdt rá a malacka. Az egészet megöntöztem 3 dl sörrel és alufóliával letakarva 180 fokos sütőbe toltam röpke 2 órára.
Telt múlt az idő, közben a maradék 2 dl sört összekevertem 2 evőkanál mézzel. 2 óra elteltével a fóliát lekaptam a husiról, megszurkáltam villával és éreztem, hogy a hús már nem lesz rágós. Így egy ecset segítségével alaposan megkentem a malac bőrét a mézes sörrel és ment vissza az immáron 220 fokos sütőbe. Ezt kb negyed óránként megismételtem egészen addig, amíg a malac bőre aranybarna és ropogós nem lett!



Érdemes ezt a változatot is kipróbálni, nálam most ez a nyerő!




2 megjegyzés:

  1. Micsoda szín! Gyönyörű! Férjem nagy kedvence

    VálaszTörlés
  2. Nálunk is a favoritok között van:-) A rákent mézes sörtől lett ilyen szép csillogós:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...