2012. november 19.

Marcipános keksz


Legrégibb barátnőm, Kriszta már jó ideje Hollandiában él, én pedig minden évben meglátogatom. És már mondhatni hagyományossá vált nálunk a holland édességek bevásárlása, amit aztán én Magyarországra hazahozva vígan befalok a gyerkőcök és férjuram társaságában. Arra már rájöttem, hogy a hollandok imádják a cukros és marcipános ételeket, így nem is lepett meg, amikor Kriszta izgatottan küldött egy mailt, benne egy holland finomság képével. Nemrég ették egy étteremben és annyira finom volt, hogy meg kellett osztania velem. A recept pedig egyszerű volt: 2 szelet Speculoos keksz között egy réteg marcipán.
Hmmm, gondoltam, ezt nekem is el kell készítenem. Szerencsére maradt még az októberi holland bevásárlásomból 1 zacskó Speculoos (ez egy fűszeres, nagyon finom keksz) és az Aldiban hétvégén vettem egy zacskó 54 %-os mandulatartalmű marcipánt is, ami tökéletesnek tűnt ehhez az édességhez. Természetesen kicsit "markásítottam" és mire írom ezt a bejegyzést, már egy aprócska morzsa sem maradt belőle.

Hozzávalók 2 szelethez:
4 db speculoos keksz (Lidl-ben és Aldiban most karácsonyi fűszeres kekszként árulják)
100 gramm jó minőségű marcipán (az Aldiban most 200 gramm 500 forintba kerül)
30 gramm olvasztott étcsoki
1 teáskanál sózatlan, tört pisztácia
2 kávéskanál narancslekvár

A kekszeket azokon az oldalukon, ahol érintkezni fognak a marcipánnal, megkentem nagyon kevés narancslekvárral (éppen csak az íze kedvéért), majd közé tettem a méretre vágott marcipándarabot és kicsit összenyomkodtam, hogy alaposan összeragadjanak. Ezután hagytam kicsit állni, közben felmelegítettem a csokoládét, hogy teljesen elolvadjon. AZtán fejjel lefelé az olvadt csokiba mártottam a süti egyik kekszes felét és ebbe az olvadt csokiba szórtam a tört pisztáciát. Majd pár órát hagytam a hűtőben állni, közben a keksz megpuhult, a lekvárt beszívta, a csoki pedig megdermedt.
Nagyon édes, és fantasztikusan finom, egyszerű süti! AKár karácsonyra is elkészíthető már pár nappal a fogyasztás előtt, mert minél puhább a keksz, annál finomabb a süti!

A marcipánt meg lehet bolondítani aszalt gyümölcsökkel, vagy akár pár csepp pálinkával, narancslikőrrel. Ilyen esetben a marcipánmasszába gyúrjuk bele az alkoholt/aszalt gyümölcsöt/kandírozott darabkákat...stb, majd formázzuk téglalapra és tegyük hűtőbe, hogy kicsit megszilárdulhasson.

Ismét biztatlak Titeket, kísérletezzetek, mert csak a fantázia szab határt!


5 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...