2012. november 26.

Flódni torta

A tegnap közzétett flódni bonbonom felizgatta a kedélyeket, és karácsony közeledtével sokan kíváncsiak lettetek a tavaly általam készített flódni torta receptre.
Ez ugyan nem Raj Ráchel sokszor emlegeITT), de mivel volt szerencsém Raj Rácheléhez is, bátran állíthatom, hogy ugyan az övé nálam minden visz, de az enyém is ehető és finom lett!
tett receptje (azt megtaláljátok
Így most fogadjátok szeretettel, sokkal többet most nem is mondanék, essünk neki ennek a bonyolultnak hitt, mégis nagyszerű finomságnak!

Hozzávalók:
a tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
10 dkg cukor
3 tojás sárgája
1 dl fehérbor

mákos réteg:
100 gramm darált mák
1 dl fehér bor
125 gramm vaj
100 gramm cukor
25 gramm mazsola (én előtte beáztattam a borba, de nem muszáj)
reszelt narancshéj

diós réteg:
100 gramm darált dió
100 gramm cukor
1 tojássárgája
1 dl fehér bor
25 gramm mazsola
fél csomag vaníliás cukor
reszelt narancshéj

almás réteg:
fél kg alma lereszelve
50 gramm cukor
fahéj
fél dl fehér bor

üstben főtt, cukor nélküli fekete szilvalekvár


Először elkészítettem a töltelékeket, mindegyiket külön-külön edényben alaposan összefőztem, majd hagytam kihűlni!

A lisztet a margarinnal, a tojások sárgájával, a cukorral és a borral összegyúrtam, majd 5 egyenlő részre osztottam és kinyújtottam. 22 centis tortaformába tettem, így értelemszerűen kerekre nyújtottam, majd az egyik kinyújtott tésztával kibéleltem a tortaforma alját (amit előtte kimargarinoztam és beszórtam kevés liszttel, hogy a tészta nehogy leragadjon). Erre tettem a mákos tölteléket, majd megint egy réteg tészta következett. Erre került a párolt alma réteg és ezt ismét tészta fedte. Erre raktam rá a diós tölteléket, amit ismét tésztával zártam, végül az egészet megkentem vastagon az üstben főzött, fekete szilvalekvárommal. Erre került az ötödik tészta, amit lekentem tojássárgájával (maradék tésztával díszítettem), majd 200 fokos sütőben aranybarnára sütöttem (kb 45 perc alatt).


Összességében ugyan sok időt vesz igénybe, de mégsem olyan bonyolult, mint ahogyan elsőre hangzik. Idén, a bejgli helyett próbáljátok ki a flódnit, meglátjátok, csak úgy falja majd a család!





3 megjegyzés:

  1. Szép nagyon! Én a tavaly előtt készítettem, az alma helyett vaníliás krémmel. Nagyon finom. Most is gondolkodtam, de inkább bejglikre szavaztunk:-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép és nagyon finom. Sajnos nálunk nem mindenki eheti a diót, úgyhogy én bejelentkeznél nálad egy szeletre! Tudom-tudom, nincs házhozszállítás! :)

    VálaszTörlés
  3. Anya is keszit Karacsonykor,nagyon szeretjuk mi is :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...