2012. szeptember 20.

SAD 9. forduló: gyümölcspöttyös csokoládétorta

Praliné Zsuzsi írta ki a SAD IX. fordulójának legújabb témáját: "A pöttyös és a csíkos a divat"
Éppen kapóra jött, hogy Férjuram most ünnepli a 36. születésnapját, így gondoltam összekötöm a kellemeset a hasznossal. És mivel Párom imádja a gyümölcsöt, így már meg is volt, hogy a pöttyös divatirányzatot fogom követni a tortámmal.
Így született meg a gyümölcspöttyös csokoládétorta.
Az alapjául Gordon Ramsey csokoládétortája szolgált, amire vastag réteg szederlekvár került amolyan takaróként, majd tejszínhabbal és  rengeteg nyári gyümölccsel díszítettem (kifejezetten erre az alkalomra fagyasztottam le még bő 1 hónapja szedret és áfonyát, málnát pedig kaptam a piacon)

Hozzávalók:
a tésztához:
250 gramm vaj
180 gramm kristálycukor
4 rúd vanília
2 tojás felverve
500 gramm finomliszt
negyed teáskanál só

a krémhez:
egyharmad adag tészta
1 tojássárgája kevés vízzel kikeverve
400 gramm fekete csokoládé (min. 60 %-os)
150 ml tej
250 ml zsíros tejszín
2 tojás felverve

a díszítéshez:
kb 300 gramm szederlekvár (vagy bármilyen piros gyümölcs lekvárja)
500 ml habtejszín
2 evőkanál porcukor
szeder, málna, áfonya

Először a tésztát készítettem el, azaz a vajat és a cukrot kikevertem, majd a vaníliarudak kikapart magját hozzáadtam a cukros masszához és összekevertem. Aztán egyenként hozzáadtam a tojásokat és szintén jól elkevertem.
A lisztet és a sót összekevertem és kis adagokban a tojásos krémhez adagoltam, közben kevertem. Amikor morzsaszerű lett az állaga, szépen átgyúrtam puszta kézzel, 3 részre osztottam, 2 részt lefagyasztottam későbbi csokitortákhoz.
Egyharmad részt tésztát liszttel enyhén megszórt deszkán kinyújtottam és egy 21 centis, sütőpapírral bélelt tortaformába tettem úgy, hogy egy keveset ráhagytam a szélére is (és rá is nyomkodtam). A maradék tésztát félretettem, hiszen Ramsey mester azt javasolta, hogy tegyük félre későbbre az esetleges lukak befoltozására. És igaza lett,sütés után lett pár lukacska, amit pótolni kellett a megmaradt tészta alappal.
Szóval megszurkáltam villával a tészta alját, beborítottam alufóliával, arra ment  súlynak bab és irány a 180 fokra előmelegített sütő 10 percre.
10 perc után leszedtem a tetejéről az alufóliát (és persze a babot), kicsit levágtam a szélekből, pótoltam a réseknél és tovább sütöttem 5 percig. Ezalatt elkezdett színt kapni, szóval gyorsan megkentem a tetejét a vízzel kikevert tojássárgájával, mérsékeltem a hőt 130 fokra és még 3 percig sütöttem.
Közben a csokoládét egy tálba törtem. A tejet és a tejszínt összeöntöttem és felforraltam, majd a forró folyadékkal nyakon öntöttem a csokoládét és addig kevergettem, amíg minden kis kocka el nem olvadt teljesen. Egy újabb tálban felvertem a tojásokat és a csokis szószt ráöntöttem, majd gyors mozdulatokkal elkevertem. Ramsey mester szerint ekkor érdemes a csokikrémet egy finom szövésű szitán átszűrni, hogy teljesen finom, csomómentes legyen, de én ezt a fázist kihagytam (és így is nagyon finom lett a torta.
Szóval ezt a krémet a szépen megpirult tésztára öntöttem és az egészet visszatoltam a 180 fokos sütőbe 25 percre. Ekkorra a töltelék teteje megszilárdult, de a belseje még kocsonyás volt. A sütőt kikapcsoltam és a tortát még ott hagytam melegedni 30 percig. Majd, a sütőből kivéve hagytam kihűlni. Ezután a tetejére kentem kb 300 gramm szederlekvárt. Aztán felvertem a tejszínhabot a porcukorral és a szederlekváros csokitorta tetejére halmoztam. Ezután már csak a díszítés maradt hátra: habzsákból habpöttyöket nyomtam a torta szélére, majd gyümölcsökkel tetszés szerint díszítettem ezt a mennyei finomságot!

7 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett a torta, színes-pöttyös :) Örülök, hogy jöttél játszani!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép lett a torta, Marka! Sok boldogot Férjuradnak!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szuper a torta! A férjednek boldog szülinapot kívánok!

    VálaszTörlés
  4. Köszi szépen Lányok a dicséretet! Férjuramnak átadom a jókívánságokat:-)

    VálaszTörlés
  5. Imádom a csokit és a gyümölcsöt is :9Nagyon Guszta!Isten éltesse a férjedet!

    VálaszTörlés
  6. Csodásat alkottál, szívesen megkóstolnám én is ... :))

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm szépen, nagyon kedvesek vagytok!:-) Szívesen adnék, ha még lenne;-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...