2014. március 7.

Orange curd

Készítettem én már hasonlót, egészen pontosan lemon curd-öt (ejtsd lemon körd), de egy kedves barátnőm kért tőlem egy olyan tortát, ami csokis, meg narancsos és Zila tortaformában készül és a belseje folyós. A csokikrém az megvolt, már csak a belsejében lévő folyós narancskrémet kellett kitalálnom. És ekkor ugrott be, hogy a legfinomabb, legselymesebb a lemon curd narancsosított változata lenne.
Nos, így született ez a krém.

Hozzávalók:
2 nagy narancs
fél citrom
120 gramm cukor
50 gramm vaj
3 tojás

A narancsok és a fél citrom levét egy fémtálba nyomtam, hozzáadtam a vajat és a cukrot és vízgőz fölött addig kevergettem, amíg a vaj és a cukor el nem olvadt.
Majd levettem a gőzről, hagytam kihűlni. Miután a narancsos lé már kihűlt, hozzáadtam a 3 tojást, kézi habverővel alaposan összekevertem és folytattam vízgőz felett a kevergetést kb 15 percig, amíg a narancskrém be nem sűrűsödött.
Mivel ilyenkor hő hatására a tojások sűrítik be a krémet, így sajnos számítani kell rá, hogy lesznek benne kisebb csomók, így érdemes az elkészítése után átszűrni és így üvegbe szedni.
Hűtőben 1 hétig eláll.

5 megjegyzés:

  1. Curd! Curd mindenütt! :)) Az angolok betörtek és forradalmat csináltak az ízek terén, és milyen jól tették! :) Hajrá mindenfajta citruskrém! :))

    VálaszTörlés
  2. Szia, elkészítettem, más receptek írnak bele (angolul) reszelt narancshéjat is, érdemes az angol nyelvű recepteket is keresni, mert egyértelműen rajta van, hogyan kell, akár a Youtube-on a How to make orange curd a Fiveeurofood-tól, stb... A tied is nagyon finom, csak nagyon soká lett krém...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kati! Mivel itthon nem volt kezeletlen héjú narancsom, így azt a változatot választottam, amibe nem reszelek narancshéjat. (szerencsére olvastam én is angolul és magyarul is - sőt, még németül is!!! - olyan változatot, amiben van héj.) Persze reszelhettem volna a vegyszeres narancsomból is, csak az nem biztos, hogy túl jót tenne hosszú távon, már ami a vegyszerek gyomorba jutását illeti... Ráadásul a végén én mindenképpen leszűröm a felgyűlt fehérjedarabkák kikerülése végett, így a reszelt héj így fennakadt volna a szűrőn :-)
      Amúgy elég sok curdot főztem már, de még egyik sem tartott tovább 15 percnél. A curd-ök lényege, hogy nem a főzés során érik el a végleges sűrűséget, hanem a hűlés során. Így szerintem nincs értelme sűrűre főzni, mert később nem a finoman folyós, selymes krém lesz a végeredmény... De persze ízlések és pofonok...
      Köszönöm az észrevételeidet :-)

      Törlés
  3. Üdítő napsárga ebben a szürkeségben - plusz még csoda finom is! Nekem tetszik! Tudok kezeletlen héjú narancs lelőhelyet - írj, ha mondjam. Sőt lesz vérnarancs is - ebben társulok is :)

    VálaszTörlés
  4. Eddig még csak citromkrémet csináltam, de ami késik, nem múlik...
    Majd nálam is eljön a narancskrém ideje is, a tiéd olyan "ennivaló"! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...