2013. augusztus 6.

Ricet, avagy a szlovén árpaleves

Júliusban elutaztunk Szlovéniába, ahol megpróbáltunk felmászni a Júlia Alpok legmagasabb hegyére, a Triglavra. Első nap feljutottunk a csúcs alatt található pihenő- és menedékházba, a Triglavski Domba, ahol a kinti 5 fokos hideg után igen jól esett a Domban kapható forró, szlovén árpaleves, a ricet. Így természetes volt, hogy kikérdezem a szakácsot, mégis hogyan készítette.
Egy igen gazdag , sűrű levesről van szó: van benne répa, zeller, petrezselyem, füstölt sonka, bab és persze hántolt árpa. Sűrűségét az árpából kifőlő keményítőnek köszönheti, így nincs is szükség sűrítőanyagra a készítésekor.
Tudom, nem egy nyári könnyűség, de annyira jól esett most nosztalgiázni!
Hűvösebb napokon mindenképpen készítsétek el, igazán magyar gyomornak való egytálétel!

Hozzávalók:
200 g füstölt sonka
300 g hántolt árpa (gersli)
2 liter húsleves alaplé (lehet kockából is)
1 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
1 evőkanál apróra vágott zellerlevél
1 apróra vágott hagyma
2 karikára vágott sárgarépa

2 karikára vágott fehérrépa
1 evőkanál apró kockára vágott zeller
1 konzerv bab
egy csipet bors

1 csapott teáskanál pirospaprika

Kevés olajon  megpirítottam az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadtam a felkockázott füstölt sonkát és kicsit megpirítottam. Ezután hozzászórtam a pirospaprikát és a borsot, összekevertem a hagymás hússal és már borítottam is rá az előzőleg 3 vízben is alaposan átmosott hántolt árpát. Felöntöttem a 2 liter húslevessel, beledobtam a babérlevelet és az összevágott petrezselymet és zellerlevelet, majd 60 percen át főztem. Ezután beletettem a fokhagymát, a felkarikázott sárga- és fehérrépát, a zellert és 30 percig főztem, amíg a zöldségek meg nem puhultak. Végül hozzáadtam a konzerv babot (a leve nélkül), hagytam még kb 10 percig összerottyanni - addigra a levének már jó sűrűnek kell lennie - végül lezártam alatta a gázt és tálaltam.

7 megjegyzés:

  1. Ez isteni lehet! Nagyon kedvemre való recept! :)
    Tuti kipróbálásra kerül, amit a hőmérséklet esik egy 15-20°C-ot. :D

    VálaszTörlés
  2. Ezt a levest nálunk is szeretnék, nagyon jól hangzik. Tartalmas egytálétel.

    VálaszTörlés
  3. Megcsináltam szuperjó!!! Pedig én kint élek Szlovéniában pár éve és nem volt jó receptem ehhez, de ez tökéletes. nagyonköszi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Irulok-pirulok a dicséretedtől, nagyon köszönöm :-) Persze a legnagyobb köszönet a szakácsé , aki megosztotta velem a receptet :-)

      Törlés
    2. Ismét elkészítem holnap egy nagyobb társaságnak, ráadásul szlovéneknek :)

      Törlés
    3. De jó, majd kérlek mesélj, mit szóltak hozzá :)

      Törlés
  4. Hűű! Pont ugyanott ettük ugyanabban a menedékházban mi is pont ugyanezt a levest,azóta érdekelt,mi is volt tulajdonképpen! Iszonyúan jól esett nekünk is az egész napos hegymászás után,a fenti hűs tiszta levegőn! Azóta is emlegetjük!Idén nem jutottunk el oda babázás miatt de akkor legalább ezt a levest megfőzöm helyette! Kata

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...