2013. augusztus 16.

Kávé granita

Ennek a hűsítő finomságnak a hazája Olaszország, egészen pontosan Szicília. Itt akár már reggelire is előszeretettel fogyasztják, egészen pontosan a reggeli forró kávé helyett eszegetik, szopogatják nagy élvezettel az olaszok. Hiszen ott lenn délen már a reggelek is forró hangulatban telnek, jól jön egy kis hűsítés.
Érdemes kipróbálni, a jeges kávé helyett ezt a hűsítő jégkását is kínálhatjuk vendégeinknek, ha újra beköszönt a kánikula. Sok dolog nincs vele, néha át kell keverni és másfél - 2 óra múlva már kanalazhatjuk is a granitánkat.
Természetesen elkészíthetjük frissen facsart citromléből (amolyan limonádé-jégkását), vagy dinnyéből (alaposan összetörve és lefagyasztva), vagy bármi másból, amihez csak kedvünk szottyan.
Én például biztosan ki fogom próbálni amaréna szirupból, az eredményről természetesen be fogok számolni.

Hozzávalók 4 személyre:
4 adag lefőzött  hosszú kávé
1 teáskanál barna cukor (de lehet használni cukorszirupot is)
tálaláshoz tejszínhab és reszelt étcsokoládé

A 4 adag kávét lefőztem, belekevertem a cukrot (ezt mindenki a saját ízlése szerint keverje bele, de egy keveset mindenképpen tegyünk bele, mert a kávés jégkásának intenzívebb kávés íze van, amihez jól fog esni egy kevés édeskés íz) és egy műanyag tálba öntöttem, majd, miután kihűlt, betettem a mélyhűtőbe. Kb 30 percenként egy villával átkevertem, hogy minél kásásabb legyen az állaga, majd 2 óra múlva már a teljesen kásásra dermedt finomságot vehettem elő. Még egyszer alaposan átkevertem, majd tálakba szedtem és tejszínhabbal, reszelt étcsokoládéval díszítve kínáltam. Ha nem kerül azonnal tálalásra, akkor sincsen gond, alaposan zúzzuk össze jégkása állagúvá és így lehet tárolni a mélyhűtőben, egészen fogyasztásig.


1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...