2013. május 15.

Zöldspárgás mascarponés rizottó

Jaj, tudom ám én, hogy van már spárgás rizottós receptem, de ez most más! Nagyon más. Először is nem fehér spárgából, hanem zöld spárgából készült. Ráadásul a végén a hideg vaj helyett mascarponét adtam hozzá, amitől eszméletlen finom, tejszínesen krémes állagot kaptam. Érdemes ezt is kipróbálni, mert a vajtól is finom lesz, de a krémsajt ad neki egyfajta plusz ízt, ami remekül megy a spárgához.

Hozzávalók 4 személyre:
300 gramm Arborio (vagy bármilyen más rizotto) rizs
1 liter húsleves alaplé (kockából is lehet csinálni, ha sietünk)
2 evőkanál olívaolaj
30 gramm vaj
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
300 gramm zöldspárga
1,5 dl száraz fehérbor
2 evőkanál mascarpone a pihentetéshez
10 dkg reszelt parmezán sajt a pihentetéshez

A vöröshagymát, fokhagymát és pucolt zöldspárgát apróra vágtam  és 30 gramm vajon, valamint 2 evőkanál olívaolajon, lassú tűzön kb negyed óra alatt puhára pároltam.
Ehhez az úgynevezett "sofritto"-hoz adtam a rizst,  amit nagy lángon szépen megkapattam, amíg a rizsszemek elkezdtek átlátszóak lenni. (ez kb 2 perc)
Majd közepesre vettem a lángot, hozzáöntöttem a fehérbort és hagytam, hogy a rizs magába szívja. Ezután az előre elkészített, de a rizottókészítés alatt folyamatosan forrón tartott alaplevet merőkanalanként adagoltam a rizshez, mindig megvárva, hogy magába szívja az értékes levet. Közben finoman, lágyan kevergettem, masszíroztam a rizsszemeket, hogy minél krémesebbé váljon a rizottó.
Kb 20-25 perc alatt "al dente" lett a rizottó, ekkor elzártam alatta a gázt és hozzáadtam a mascarponét és a parmezánt. Fedővel lefedve 2 percig hagytam olvadni, majd alaposan összekevertem.


4 megjegyzés:

  1. Hűűű... mascarponét még nem tettem rizottóba, de ki fogom próbálni, mert nagyon jól hangzik! :)

    VálaszTörlés
  2. Ági, annyira finom és krémes lesz tőle!!! Nagyon finom! Majd mesélj, milyen lett!

    VálaszTörlés
  3. Marka és a rizottó elválaszthatatlan páros!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...