2013. május 31.

Sós karamellás trüffel

Ma Csak a puffin blogján megláttam ezt a finomságot és nem volt mese, meg kellett csinálnom. Amíg Márkó déli szundiját nyomta (röpke 3 és fél órán át, hihi), én szorgosan kevergettem ezt a csodát, majd délután már formáztam, hempergettem és vacsora után faltuk. De még hogy! Férjúr szerint az eddigi legtutibb a trüffeljeim és bonbonjaim közül és mikor csinálok mééég?
Magát a sós karamellkrémet már ismertem, készítettem ilyen töltelékű bonbont, de valahogy a trüffel eszembe sem jutott róla. Nos, ez az étcsoki-sós karamell krém maga a mennyország. Ahogy a karamellkrém lágy, selymes puhasága ötvöződik az étcsokoládé érdes határozottságával, az egyszerűen fenomenális! Azt hiszem, igazi szerelem született és még rengetegszer fogom elkészíteni a következő hónapokban! Mert ezt mindenkinek meg kell kóstolnia!

Hozzávalók kb 25 darabhoz:
15 dkg cukor
2 dl tejszín
40 gramm vaj
20 dkg, magas kakaótartalmú étcsokoládé
1 csapott teáskanál fleur de sel (tengeri só)

A cukrot beleszórtam egy lábasba és alacsony lángon addig melegítettem, amíg meg nem olvadt és szép barnás színe nem lett (azaz karamellizálódott). Ezután hozzáadtam a tejszínt, amitől a folyós karamell bekeményedett, de újra addig melegítettem, amíg a kemény karamell el nem olvadt és a tejszínnel krémes karamellé nem változott.
Ekkor levettem a tűzről és a még forró karamellkrémbe belekevertem a vajat és a sót, végül az apróra tört étcsokoládét.
Addig kevergettem, míg az összes vaj és csokoládé el nem olvadt, és szép, fényes krém nem lett belőle. Miután kihűlt, a hűtőbe tettem és kb 4 órán át hagytam dermedni (persze a legjobb, ha másnap reggelig áll,m de én türelmetlen voltam és estére már a család elé szerettem volna tenni)
Szóval pár óra múlva már klasszul megkeményedett, úgyhogy kiskanállal a tenyerembe szedtem egy kis gombócot, szépen megformáztam (ha még lágyabb a krém, akkor a tenyerünket icipicit nedvesítsük meg vízzel és így könnyebben tudjuk formázni), majd kakaóporba forgattam és már tettem is a kis bonbonos kapszliba.
Vacsoráig még visszatoltam a hűtőbe a már kész trüffelgolyókat, majd eperrel és tejszínhabbal tálaltam!

Vigyázat életre szóló függőséget okoz!

6 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Így születnek a csodák, hirtelen felindulásból. Még egyszer köszi :-)

      Törlés
  2. Marka, előkóstolónak nem írsz ki felvételt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ági, elsőként foglak felvenni, ha a 3 előkóstolóm (fiaim+férjem) már nem bírják a "strapát" :-)

      Törlés
  3. Nekem ezek szerint nem maradt? Na majd legközelebb....:-DDD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsi! Nyáron tervezünk kirándulni a városodba, szóval ha összejön, akkor talizunk és viszek :-) (csak halkan súgom, hogy ma is készítettem egy fél adagot, de a fiúk megették. Azt hiszem súlyosan függők lettek :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...