2013. május 16.

Fő az egészség - citromos-joghurtos csirke kamuttal

És hogy miért is ez a címe ennek a  blogbejegyzésnek? Mert ez egy mozgalom. Egy egészség-mozgalom, amit még a SelectFood blog írója, Aliz hozott létre 2011-ben.
Én pedig a stafétát most Trollanyutól, a Troll a konyhámban általam fantasztikusnak tartott szakács- és írónőjétől, valamint Hajnitól és Zolitól, a Sarokkonyha blog örökké pörgő, sütő-főző íróitól kaptam meg.
A staféta lényege, hogy a gasztrobloggerek a "Fő az egészség" jegyében közzétett recepttel hívják fel a figyelmet arra, mennyire fontos is az egészséges étel és ezáltal az egészséges élet.

Sajnos idén különösen közelről volt "szerencsém" ezt megtapasztalni, mert egyszerre több rokonomnál és közeli barátnőmnél diagnosztizáltak rákot, valamint komoly szívbetegséget, így az új évet muszáj volt fogadalommal kezdenünk: sokkal egészségesebben élünk. Nemcsak magunk, hanem a család és a barátok miatt is: egyszerűen példát kell mutatnom!

Természetesen ez nem csak az étkezésünkre vonatkozott, hanem a sportra (ami napi szinten is nagyon fontos, és nem kell komoly, drasztikus lépés, elég, ha minden nap sétálunk 1 órát ) és a belső énünkre, azaz a lelkünkre is.
Az elmúlt hónapokban megtanultam, hogy nemcsak a testnek, de a léleknek is meg kell adni, ami neki jár. Jöttek a jól ismert szlogenek: "Az vagy, amit megeszel", "A test a lélek temploma", és még sorolhatnám azokat a naponta használt bölcsességeket, amik most igazán értelmet nyertek!

Szerencsére a saját házam táján nem kellett drasztikus változtatásokat bevezetni, mert már pár éve próbálok egészségesen főzni férjuramnak és a gyerkőcöknek. (aki követi a blogomat, az láthatja is a recepteket) A boltban és gyorséttermekben kapható, adalékanyagokkal és tartósítókkal dúsított ételeket már régóta próbálom házilag előállítani. Figyelek arra, hogy az alapanyagokat honnan szerzem be (általában anyósomék a fő forrás, de minden mást a termelői piacon veszek)

De most, vészhelyzetben - azon kívül, hogy a blogolvasóknak illik példát mutatni - a családnak is meg kellett mutatni, hogy lehet sokkal, de sokkal egészségesebb ételeket finoman, csábítóan elkészíteni és a "kolbászt szalonnával" párosítást is ki lehet ám váltani hasonlóan jó, mégis az egészségünknek többet adó ételekkel.
Meg kellett tanulni, hogy hogyan lehet bizonyos ételeket (szénhidrát, cukor, zsíros ételek, nehéz ételek, túlzott só és fűszerhasználat) elhagyni, illetve kiváltani. És ez volt a legnehezebb!
Ráadásul nálunk ez a változás nem lehetséges opció volt, hanem muszáj!
De szerencsére bevált és mostanra már büszkén mondhatom: a család  - eleinte kicsit kénytelen-kelletlen, később már lelkesen - velünk tartott és használják az általam összeállított, egészséges ételekből álló "Mini családi receptes könyvet".

Mindenkit buzdítok arra, hogy ne egy szörnyű betegség ébressze fel az "alvásból". Kezdjünk el idejében figyelni a testünk-lelkünk jelzéseire és adjuk meg neki azt, amire szüksége van! Előzzük meg a bajt, tartsuk tiszteletben azt a  csodát, amiben élhetünk! És ne legyen természetes, hogy 40 évesen gyomorfekéllyel küzdünk, 50 évesen fáj mindenünk, 60 évesen szívrohamot kapunk, végül az utolsó éveinket ágyhoz kötve, betegen töltjük, a végére várva!

ÉBRESZTŐ: Fő az egészség!

És, hogy  mivel is jár ez a staféta? Pár szabályt bizony be kell tartani:

1. Ha megkaptad a felkérést, tölts fel egy olyan ételt blogodra, vagy honlapodra -a mozgalom logójával együtt- amit egészséges, vagy a megszokottnál egészségesebb módon készítettél el. 

2. Az egyetlen kikötés a recepttel kapcsolatban az, hogy megfeleljen a "Fő az egészség!" mozgalom szempontjainak. 

3. A recept mellett tanácsokat adhatsz egészséges elkészítési módokról, vagy írhatsz alapanyagokról is. 

4. A felkérést 2-3 bloggernek add tovább, akiket erről értesítesz kommentben, vagy e-mailben.

Nos, én ezt a stafétát 3 olyan bloggernek szeretném átadni, akik az elmúlt hónapokban/években tettek azért, hogy felhívják a figyelmet az egészséges táplálkozásra. Csodálom fantasztikus finomságaikat, kezdeményezéseiket és ételcsodáikat és természetesen már ki is próbáltam jópár receptjüket. Így sok szeretettel ajánlom az ő blogjukat is bősz olvasásra.
Ezek a blogok pedig a Muskátli Büfé, az Életinfo és a Relaxotour.

És jöjjön a recept, ami egészséges és finom! (az ihletet Stahl Judit adta)

Hozzávalók 4 személyre:
1 kg csirkemell vagy csirkecomb

bors
20 gerezd fokhagyma
1 evőkanál oregano
2 dl fehérbor
1,5 dl olívaolaj
2 dl natúr joghurt
4 evőkanál citromlé
1 citrom reszelt héja

1 csésze kamut (ősi búzaféle, a közönséges búzához képest alacsonyabb a szénhidrát és élelmirost-tartalma, magasabb a fehérje -, zsír-, valamint az ásványianyag-tartalma. Mivel glikémiás indexe közepes (GI: 45), a kamutból készített termékek jól beilleszthetők a cukorbetegek, diétázók étrendjébe)
2 csésze víz


Először a sütőt bekapcsoltam 200 fokra, majd egy lábasba 1 csésze kamutot és 2 csésze vizet öntöttem, sóztam és lassú tűzön elkezdtem főzni. (kb 1 óra kell a teljes puhuláshoz, és közben érdemes rá-ránézegetni és ha kell, kevés vizet rátölteni.)

A csirkecombokat és mellet (én vegyesen csináltam) megmostam, letörölgettem papírtörlővel, majd sóztam, borsoztam és kicsit állni hagytam.
Amíg a hús kicsit pácolódott, én a 2 dl bort összekevertem egy edényben az oreganoval, egy másik edényben pedig a natúr joghurtot a citromlével és a citrom reszelt héjával.

Egy széles serpenyőben (amibe egymás mellé befér az össze csirkehús) 2 evőkanál olajat hevítettem, majd belefektettem a forró olajba a csirkehúst és mindkét oldalán 5-5 percig pirítottam. Ezután hozzáadtam a fokhagymagerezdeket és felöntöttem a serpenyőben sülő húsokat az oreganos borral, majd 5 percen át a legmagasabb lángon forraltam.
Ezután a serpenyőt letakartam alufóliával (ha a nyele műanyag, akkor azt is csavarjátok bele alufóliába) és betoltam a 200 fokra előmelegített sütőbe, ahol 45 percen át pároltam puhára. Majd kivettem a sütőből, a benne lévő húsokat átszedtem egy jénai tálba és a húsokat még visszatoltam a sütőbe kicsit pirulni (kb 15-20 percre).
A serpenyőben összegyűlt pecsenyelét a benne megfőtt fokhagymákkal együtt botmixerrel pürésítettem, és pár percen át rotyogtattam, hogy a serpenyő aljára lesült húsdarabok mind feloldódjanak és a mártás kicsit besűrűsödjön.
Végül felöntöttem a citromleves joghurttal, hagytam egyet rottyanni és már kész is volt a csodás joghurtos-citromos mártás.
Puhára főtt kamuttal, és sütőben 15 perc alatt megpárolt cukkinivel és sárgarépával tálaltam.

6 megjegyzés:

  1. Hmm, Marka, a kamut nálunk is előfordult már, Z nagy kedvence!
    Köszönöm szépen a felkérést, igyekszem megfelelni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem már megfeleltél, most csak főzni kell egy újabb finomságot. Nem lesz nehéz dolgod :-)

      Törlés
  2. Nekem a mártás tetszik, de nagyon! Finom ételt hoztál újra.
    Egyetértek veled, hogy jobb megelőzni a bajt és odafigyelni az egészségünkre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen! A mártás annyira jó lett, hogy a család megszavazta máskor is, más húshoz is! :-)

      Törlés
  3. Nagyon finom, ilyet szoktam én is készíteni, viszont kamuthoz még nem volt szerencsém, kíváncsi vagyok rá:)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...