2013. május 15.

Epres-rebarbarás mascarponekrémes táska

Itt a rebarbara szezon és természet anyánk olyan okosan találta ki, hogy ezzel egy időben terem az eper is. E két finomság egyesítése pedig isteni csodákat eredményez, legyen szó lekvárról, chutneyról, süteményről, pohárkrémről vagy egy finom epres-rebarbarás táskáról.
A rebarbara csodaszép növény, hatalmas levelei vannak, mégis, mi csak a szárát, azaz nyelét fogyasztjuk. Levele igen mérgező, így nem ajánlatos próbálkozni vele. Gyökere pedig hashajtó hatású (viszont a gyökeréből készült főzet a szőke hajat hamvasítja), így ez a rész is használhatatlan a konyhatündérek és boszorkák számára.

Nyelének színe a mélybordótól a zöldig változó, íze pedig savanykás. Annyira, hogy édességként való elkészítésekor ajánlatos előtte kevés cukorral megszórni és kb 1 órát állni hagyni. Ettől megszelídül a savanyú íz és élvezhetőbb a süteményekben, krémekben...stb. A belőle kifolyó cukros-savanykás lé pedig vízzel felengedve isteni rebarbarás szörpöt eredményez.
Hűtőben csak pár napig áll el, mivel hamar elveszíti nedvességtartalmát, de mélyhűtőben kiválóan eltartható, természetesen pucolás után.

A rebarbara pucolása igen egyszerű: a végeiből 1-1 centit levágunk, majd lehántjuk a külső héját vékonyan. Akkor jó a rebarbara, ha alatta nedves, ebből tudhatjuk, hogy igazán friss.
Ezután már csak igény szerint daraboljuk és már készülhet is belőle édesség vagy akár húsok mellé köret.
Ezúttal a rebarbarát eperrel és mascarponekrémmel párosítottam és mindezt leveles tésztába csomagoltam. Hmmmm, fantasztikusan finom és egyszerű, próbáljátok ki ti is!

Hozzávalók:
1 rebarbaraszár
(+1 evőkanál nádcukor a "szelídítéshez")
15 szem eper
3 evőkanál mascarpone
2 evőkanál porcukor
1 csomag kinyújtott leveles tészta
1 tojás felverve (a tészta lekenéséhez)

A rebarbaraszárat megpucoltam, majd fél centis darabokra vágtam. Egy mélytányérba tettem és meghintettem 1 evőkanál nádcukorral, majd 1 órán át hagytam pihenni.
Az epret megpucoltam, megmostam és összevágtam kis darabokra (általában négy felé).
A mascarponét elkevertem a porcukorral, majd elővettem a leveles tésztát is kiterítettem.
A képen látható módon 4 egyenlő részre vágtam, majd mind a 4 téglalapot képzeletben elfeleztem, az egyik felének közepére halmoztam 1-1- evőkanál mascarponét, erre szedtem a lecsöpögtetett epret és rebarbarát. A levelestészta másik felét bemetszettem 3 helyen , hogy sülés közben szépen kinyíljon, majd ezt a felet ráhajtottam az alsó, gyümölcsös-mascarponévalt töltött téglalapra. A téglalapok széleit még a ráhajtás előtt megkentem felvert tojással, hogy sütés közben összeragadjon és oldalt ne tudjon kifolyni a krém és a lé. Ráadásul még egy villával össze is nyomtam, hogy biztos legyen az az összeragadás.
Aztán a táska tetejét is lekentem felvert tojással és 180 fokos sütőben aranybarnára sütöttem. (kb 15-18 perc alatt)

5 megjegyzés:

  1. Nagyszerű finomságot hoztál újra! Nem tudom miért, nálunkfelé rebarbarát nem lehet kapni.
    Mivel sok finom, egészséges receptet hozol nekünk, vegyél részt Te is az egészséges mozgalomban. Kukkants be hozzám, légyszi:-)

    VálaszTörlés
  2. HAjni, Zoli, köszi szépen, már megyek is hozzátok :-)

    VálaszTörlés
  3. Hmmm, de kívánatos :)) Rebarbara eperrel mindig jöhet!

    VálaszTörlés
  4. Imádnám:) Mg kicsi a rebarbarám, várom, hogy nőjön. Egyszer sütöttem mascarponés epres croissant, az is isteni volt:)

    VálaszTörlés
  5. Csalafinta fotók erről az ínycsiklandó sütiről

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...