2013. április 23.

Rizottóval töltött kelkáposzta

Íme, ismét egy remek étel, ami az előző napról megmaradt étel hasznosításáról szól. Mindig okoz egy kis fejtörést, ha marad egy kevés rizottó, de most beugrott egy ötlet, emiatt kifejezetten több rizottót készítettem, hogy végül másnap elkészíthessem ezt a finom, egyszerű ételt.
Hatalmas sikert aratott, a fiúk csak úgy falták egymás után a gombócokat. Kicsit töltött káposzta jellege van, mégis egészen más. Érdemes kipróbálni!

Hozzávalók:
1 fej kelkáposzta
1 üveg (450 gramm) paradicsomszósz (pl Dolmio)
20 dkg reszelt sajt
a rizottóhoz:
2 nagy marék rizottó rizs
1/2 liter húsleves
40 gramm marhavelő
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1,5 dl száraz fehérbor
50 gramm vaj a pihentetéshez
10 dkg reszelt parmezán sajt a pihentetéshez


Először a rizottót készítettem el a szokásos módon:
A vöröshagymát, fokhagymát apróra vágtam , majd a serpenyőben kevés olívaolajon megsütöttem a marhavelőt. Ebben a zsiradékban lassú tűzön kb negyed óra alatt puhára pároltam a hagymát (de nem pirítottam).
Ehhez az úgynevezett "sofritto"-hoz adtam a  rizst,  amit nagy lángon szépen megkapattam, amíg a rizsszemek elkezdtek átlátszóak lenni. (ez kb 2 perc)
Majd közepesre vettem a lángot, hozzáöntöttem a fehérbort , rászórtam a sáfrányt és hagytam, hogy a rizs magába szívja a bort.
Ezután az előre elkészített, de a rizottókészítés alatt folyamatosan forrón tartott alaplevet merőkanalanként adagoltam a rizshez, mindig megvárva, hogy magába szívja az értékes levet. Közben finoman, lágyan kevergettem, masszíroztam a rizsszemeket, hogy minél krémesebbé váljon a rizottó.
Kb 20-25 perc alatt "al dente" lett (azaz a rizs kicsit roppanós maradt), ekkor elzártam alatta a gázt és hozzáadtam az 50 gramm vajat és a kevés parmezánt. Fedővel lefedve 3-4 percig hagytam olvadni, végül, a fedőt levéve a rizottóról, alaposan összekevertem.

Amíg a  rizottó hűlt, én a kelkáposztát szépen, óvatosan  leveleire szedtem és egy lábos forrásban lévő vízbe mártottam úgy 2-3 percre, majd egy másik lábos jéghideg vízbe tettem át, hogy megtartsa ropogósságát (ezt hívják blansírozásnak).
Majd mindegyik levélbe egy maréknyi összegyúrt rizottó-gombócot tettem és szépen becsomagoltam. Majd a káposztás-rizottós gombócokat egy tűzálló tálba tettem, szépen egymás mellé. Amikor a tál tele lett, az egészet leöntöttem egy üveg paradicsomszósszal, majd megszórtam jó sok reszelt sajttal.
200 fokos sütőben addig sütöttem, amíg a sajt rá nem pirult a gombócok tetejére.

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...