2013. április 7.

Csokoládéhab eperrel

Tegnap este, vacsora után annyira megkívántam valamit. Az asztalon ott virított az eper, mégsem akartam csak úgy behabzsolni. És akkor beugrott, milyen jó lenne egy full étcsokoládés habbal. Gyorsan körbenéztem, volt itthon minden hozzá, így meg is csináltam.
Az elkészítése kb 5 perc volt, utána vártam a hűlésre fél órát és a fiúkkal befaltuk kb 10 másodperc alatt.
Cukrot szinte nem is adtam hozzá, szóval igazi keserűcsokis élmény! Ha szeretnétek édesebben, növeljétek a cukor adagot, de szerintem ez a kesernyés-savanykás ízhatás tökéletesen megfelel a szombat esti vacsora lezárásaként.

Hozzávalók 4 szuflétálkához:
90 gramm nagyon jó minőségű étcsokoládé (én 74 %-osat használtam)
40 ml tejszín
1 teáskanál porcukor
csipet só
1 tojás sárgája
2 tojás fehérje
8 nagyobb szem eper

Mivel nyers tojást használunk, ezért legyen nagyon friss a tojás!

Először is szétválasztottam a tojásokat és felhasználásig félretettem.
Majd vízgőz felett egy nagyobb edényben megolvasztottam a csokoládét, vigyáztam, hogy ne legyen túl forró. A tejszínt felforraltam és az olvadt csokoládéhoz kevertem egy kézi habverővel, ezután hozzáadtam a tojás sárgáját és csomómentesre kevertem. Ezután a csokikrémet hagytam kihűlni. Ezalatt a tojásfehérjéket egy csipet sóval elkezdtem habbá verni, amikor félig kemény volt, hozzáadtam a teáskanál porcukrot (aki édesebben szeretné, itt tegyen bele többet) és egészen keményre vertem. Majd a hab harmadát kézi habverővel a már langyos csokikrémbe kevertem, itt még nem baj, ha összetörik a hab. Ezután jött az óvatos munka, a maradék hab felét nagyon óvatos mozdulatokkal beleforgattam a már kicsit fellazított csokikrémbe, majd, amikor félig elkeveredett, a hab másik felét is beleforgattam. Vigyáztam, hogy az egész jó habos maradjon.

Szuflétálkák aljába kockákra vágott epret halmoztam (mindegyik tálkába 1-1 epret vágtam össze), erre osztottam el a csokoládéhabot, majd mindegyik tálkát a hűtőbe tettem kb fél órára.
Tálaláskor mindegyik csokoládéhab tetejére negyedbe vágott epreket halmoztam, így fogyasztottuk ezt a csodás desszertet!

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...