2013. április 17.

Sült csirke

Meséltem már az egyik legzseniálisabb szakácskönyvről? Ez nem más, mint a Szakácsok könyve. No, nem azért, mert én szakácsnak képzelem magam és megvettem, hogy hátha van benne pár új dolog. Nem bizony. Ezt a könyvet csupa híres, profi és néhány Michelin-csillaggal megdobott szakács írta, és gondolom ezután nem árulok el nagy titkot, ha azt írom róla, hogy vérprofi.
Már elég sok tanácsot megfogadtam belőle és jó sok receptet el is készítettem és eddig még egyszer sem csalódtam.
Lazac-ügyben lapozgattam serényen, amikor megláttam a sült csirkét benne. Gondoltam, mi lehet ezen ilyen különleges?
Aztán addig olvasgattam, amíg megjött a kedvem a "tökéletes sült csirke" elkészítéséhez.
Igen, bizony, most sem csalódtam: röpke 60 perc alatt kívül ropogós, belül szaftos, tökéletesen átsült csirkét kaptam. (halkan teszem hozzá, még a porci is puha és ehető volt, ez pedig nagy dolog, mert nálam a porcin dől el, hogy egy sült csirke jó vagy sem)

Hozzávalók:
1 közepes csirke
1 citrom (lehetőleg kezeletlen, vagy nagyon alaposan átsikált)
50 gramm szobahőmérsékletű, puha vaj
2 evőkanál olaj
100 ml víz

bors

töltelékhez:
1 zsemle
1 csirkemáj (nekem a csirkéhez volt, a pocakjában lapult szépen becsomagolva)
tej

bors
pirospaprika
medvehagyma
vöröshagyma
gomba
1 főtt tojás

Első lépésként elkészítettem a tölteléket. A zsemlét apró kockára vágtam, beáztattam annyi tejbe, amit éppen be tud szívni, de ne legyen tocsogós. (ha mégis az lesz, semmi baj, egyszerűen két markunkkal kifacsarjuk a felesleges tejet belőle) Majd hozzákevertem a sót, borsot, pirospaprikát (ízlés szerint), belekevertem az előzőleg olajon megpárolt vöröshagymát és gombát, valamint az apróra összevágott kemény tojást. (nyers tojás nem kell bele, ha jól csináltuk a tej-zsemle áztatást, akkor az egész összeáll)

Ezután a sütőt előmelegítettem 220 fokra. A csirkét megmostam, majd papírtörlővel szárazra lapogattam. A tölteléket a melle húsa és a rajta lévő bőr közé nyomkodtam, a maradék tölteléket egy kivajazott alufóliába tettem és a sütés vége előtt 20 perccel a csirke mellé tettem. Majd először az olajjal kentem be, aztán következett a puha vaj, amivel szintén körbe-körbe alaposan megkentem két szorgos kezecskémmel. Ezután sóztam, borsoztam, a hasában lévő üregbe nyomtam a citromot )ami azért kell, hogy szaftos maradjon a husi) és beletettem egy tepsi közepébe, a töltött mellével felfelé. Alá öntöttem a vizet és betoltam a sütőbe. Nagyon fontos, hogy ha hűtőből vesszük elő a csirkét, akkor a sütőbe tolás előtt hagyjuk szobahőmérsékleten akklimatizálódni (kb 1 órát, persze nem a 40 fokos nyári melegben), majd ezután kenjük, sózzuk, borsozzuk és irány a sütő.
A sütőben 220 fokon 15 percig sütöttem, majd a hőfokot visszavettem 190-re és további 25 percig így sütöttem tovább. Majd az egészet kivettem a sütőből, meglocsoltam az alatta összegyűlt szaftos-zsíros lével és egy húsvilla segítségével megfordítottam. Mellé tettem a fóliában pihenő tölteléket, visszatoltam a 190 fokos sütőbe és 20 percen át a másik oldalát is sütöttem. Ezután hústűvel megszúrtam a legvastagabb részeit (melle, combja) , hogy ellenőrizzem, megfelelően átsült -e a hús. Ha a kifolyó lé tiszta, akkor a csirke kész. Ha a kifolyó lé még véres, akkor érdemes s csirkét visszatolni 10 percre.
Az én csirkém átsült, így kivettem és letakartam alufóliával, majd így pihentettem 10 percig. Ezután egy éles kés és egy húsvilla segítségével feldaraboltam és már lehetett is enni. Ropogós bőrű, szaftos, omlós csirkehúst kapott a család a tányérjára.
Köretként bulgurt és sült zöldségeket kínáltam.


2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...