2013. április 27.

Mediterrán risoni

Szeretem a risonit, ez egy tésztafajta, ami rizsszem alakú és ugyanúgy készítem el, mintha rizottó rizsből tenném. Amolyan ál rizottó, de az íze ugyanolyan finom. Ezért tehát ezt az ételt nyugodtan készíthetitek akár rizottórizsből, akár risoni tésztából, a végeredmény szinte ugyanaz: hatalmas ízrobbanás.
Ez a mediterrán párosítás remek választásnak bizonyult, mivel a kapribogyó és az olajbogyó csak úgy szétrobban a számban, mellé a füstölt lazac pedig szinte csiklandozza a szájpadlásomat! Próbáljátok ki, ha valami igazán különleges kulináris élvezetre vágytok!

Hozzávalók 2 személyre:
1/2 adag lazactatár
3 marék risoni "rizsszem" tészta
10 dkg vaj
2 evőkanál olívaolaj
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
500 ml húsleves alaplé
1 dl száraz fehérbor
5 dkg reszelt parmezán
30 dkg hideg vaj a pihentetéshez

A vöröshagymát, fokhagymát apróra vágtam és 10 gramm vajon, valamint 2 evőkanál olívaolajon pár perc alatt megpároltam (de semmiképpen nem pirítom).
Ehhez az úgynevezett "sofritto"-hoz adtam a risonit,  amit nagy lángon szépen megkapattam, amíg a tésztaszemek kicsit pirultak. (ez kb 2 perc)

Majd közepesre vettem a lángot, hozzáöntöttem a fehérbort és hagytam, hogy a tészta magába szívja.
Ezután az előre elkészített, de a rizottókészítés alatt folyamatosan forrón tartott alaplevet merőkanalanként adagoltam a tésztához, mindig megvárva, hogy magába szívja az értékes levet. Közben finoman, lágyan kevergettem a tésztaszemeket, hogy minél krémesebbé váljon a rizottó.
Kb 20 perc alatt "al dente" lett, ekkor elzártam alatta a gázt és hozzáadtam a hideg vajat és a  parmezánt. Fedővel lefedve 3-4 percig hagytam olvadni, majd hozzáadtam a lazactatárt, alaposan összekeverem és tálaltam. 

1 megjegyzés:

  1. Már a leírásodtól összefutott a nyál a számban...:) Nagyon jól néz ki, egy próbát tutira megér! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...