2012. november 16.

Vörösáfonyás-pisztáciás bonbon


Bonbon-ámokfutásom utolsó állomása párom kedvéért készült. Ugyanis imádja az aszalt gyümölcsöket és él-hal a pisztáciáért. Tegnap pedig az Aldiban végre vettem sózatlan pisztáciát, a Lidl-ből pedig még az amerikai napok keretében szereztem be egy csomag aszalt vöröaáfonyát, így már meg is volt a téma.
Az alap pedig egy finom csoki ganache lett, amibe belekevertem az apróra zúzott pisztáciát és az áfonyát.
Életem párja elől úgy kellett elrángatnom a tálcát, mert mindet befalta volna. És csak ennyit mondott "Meddig tudod te még ezt a bonbonozást fokozni?" Én meg olvadoztam...a csoki helyett is:-)))

Jaaaaa, és kérem szépen, ez az első bonbon díszítésem, úgy tessenek figyelni a szépségeket (na meg persze este 9-kor készültek a képek, emiatt a minőséget ne, csak a csodaszép bonbonokat nézzétek!)

Hozzávalók 60 bonbonhoz:
400 gramm étcsokoládé

A töltelékhez:
300 ml tejszín
250 gramm étcsokoládé
9 cl csokoládés-mentás Advocaat krémlikőr (ez elhagyható)
2 evőkanál tört, sózatlan pisztácia
2 evőkanál apróra vágott aszalt vörösáfonya

Krémkészítés:
A tejszínt felforraltam, majd szokás szerint beletördeltem a csokoládét és egyneművé kevertem egy kézi habverő segítségével. Ezután következett a likőr, ezt is elkevertem, majd az előzőleg megpucolt és zacskóban egy akril pohár aljával összezúzott (figyelitek a profit?:-) pisztáciát és az aszalt vörösáfonyát is belezúdítottam. Jól összekevertem, sok-sok kóstoláspróba következett, majd hozzáláttam a bonbonhüvelyek elkészítéséhez!

A csokihüvelyek elkészítése ugyanúgy történt, mint az előző bonbonoknál, azaz fogtam az étcsokoládét és a háromnegyedét vízgőz felett egy tálban megolvasztottam. A maradék egynegyed részt nagyon apróra vágtam és apránként az olvadt csokihoz adtam, kevergettem, amíg el nem olvadt. Mire az összes aprított csoki elolvadt, a csokoládém 32 fokos lett, ami tökéletes hőmérséklet a bonbonkészítéshez. A kevergetés pedig elengedhetetlenül szükséges a temperáláshoz, azaz a csoki kristályszerkezetének megváltoztatásához, különben a dermedt csoki nem lesz roppanós és fényes, ráadásul pár nap múlva kifehéredik. Ezután a szilikon bonbonformákat egy tiszta ecsettel kikentem az olvadt csokival és a hűtőbe tettem dermedni. Kb 10 perc után megnéztem, a csokihüvely tökéletesen megdermedt, és újra átkentem csokival, nehogy valahol túl vékony legyen és a formából kinyomva összetörjön.

Újabb pár perc dermedés, majd a csokihüvelyekbe beletöltöttem egy kiskanál segítségével a tölteléket.
Figyeljünk, hogy a töltelék semmiképpen ne érjen a hüvely fölé, legyen hely a talpnak is!


Ismét hűtőben pihentetés, majd 10 perc múlva (amikor a töltelék kicsit megdermedt), a maradék étcsokit mikróban felmelegítettem, majd jól összekevertem és kiskanállal óvatosan a töltelékekre csorgattam, az ecsettel a tetejét elegyengettem - azaz talpakat készítettem. Ismét hűtő, fél óra múlva pedig szépen kifordítottam a bonbonokat a szilikonformákból.

A bonbonok díszítése:
Ecsettel kevés olvasztott csokit kentem a bonbonra és abba nyomtam bele a cukorgyöngyöt/aszalt vörösáfonyát. A pisztáciánál fordítva történt a dolog, bekentem a bonbont olvasztott csokoládéval, majd a bonbont belenyomtam a zúzott pisztáciába, így annyi pisztácia ragad rá, amennyi éppen kellett!

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek, ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon belejöttél a bonbonozásba, a fb-on is látom, ahogy napról napra valami finomsággal rukkolsz elő. Gyönyörűek lettek. :)

    VálaszTörlés
  3. Csodásak, nagyon odavagyok ezekért a képekért...a férjedet meg irigylem :)

    VálaszTörlés
  4. Lányok, de aranyosak vagytok, csak irulok és pirulok:-))) Köszönöm a dicséreteket!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...