2012. október 26.

Rizikés rizottó

Imádom az őszt (is), ilyenkor annyi finomsággal kényeztet minket a föld! Az erdei gombák elemükben érzik magukat és tömegével hozzák őket az erdőjáról a piacra. Én meg jól megveszem őket. Az elmúlt pár hétben olyan gombákhoz volt szerencsém, amikről előtte vagy nem is tudtam, vagy csak szárított/fagyasztott formában találkoztam velük. Megfordult a konyhámban vargánya, érdes tinóru, fenyőtinóru, őzlábgomba, szegfűgomba és most a rizike. A gombaárus néni azt mondta, az egyik legfinomabb erdei gombafajta. Roppanós, és ezt a roppanósságát még főzés alatt sem veszíti el! Lehet belőle pörköltet, levest, rántott rizikét és ecetes rizike salátát is készíteni, amolyan "bármire jó" gomba.
Mivel már hét elején tudtam, hogy a péntekem a rizottóról fog szólni (csak azt hittem, hogy a sóban pácolt kacsamellet teszem bele), így nem sokat gondolkodtam: a rizike egy része megy a rizottóba.
A másik része vasárnap reggel serpenyőben fog megsülni és pirítóskenyéren végzi. A harmadik része pedig megy a fagyasztóba és egyszer, valami finom hússzelet mellé készítem el ecetes gombasalátának.
De térjünk vissza a rizottóhoz!

Hozzávalók:
300 gramm Arborio (vagy bármilyen más rizotto) rizs
1 liter húsleves alaplé (kockából is lehet csinálni, ha sietünk)
2 evőkanál olívaolaj
30 gramm vaj
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1,5 dl száraz fehérbor
70 gramm vaj a pihentetéshez
15 dkg reszelt parmezán sajt a pihentetéshez
Kb 20 dkg rizike gomba

A vöröshagymát, fokhagymát apróra vágom és 30 gramm vajon, valamint 2 evőkanál olívaolajon, lassú tűzön kb negyed óra alatt puhára párolom (de semmiképpen nem pirítom). Hozzáadom az összevágott rizike gombát (amit előzőleg hideg víz alatt tisztára mostam) és további 5 percig pirítom, együtt a hagymás alappal.
Ehhez az úgynevezett "sofritto"-hoz adom a rizst,  amit nagy lángon szépen megkapatok, amíg a rizsszemek elkezdenek átlátszóak lenni. (ez kb 2 perc)
Majd közepesre veszem a lángot, hozzáöntöm a fehérbort és hagyom, hogy a rizs magába szívja.
Ezután az előre elkészített, de a rizottókészítés alatt folyamatosan forrón tartott alaplevet merőkanalanként adagolom a rizshez, mindig megvárva, hogy magába szívja az értékes levet. Közben finoman, lágyan kevergetem, masszírozom a rizsszemeket, hogy minél krémesebbé váljon a rizottó.
Kb 20-25 perc alatt "al dente" lesz a rizottó, ekkor elzárom alatta a gázt és hozzáadom a hideg(!!!) 70 gramm vajat és a  parmezánt. Fedővel lefedve 3-4 percig hagyom olvadni, majd alaposan összekeverem.
Igazán különleges, roppanós gomba párosul a krémes rizottóval, érdemes kipróbálni!

A kép elején a narancssárga gomba a rizike!

2 megjegyzés:

  1. Szeretjük nagyon. Sajnos itt nem nagyon van erdei gomba, most főleg a szárazság miatt még annyi sincs, de csiperkéből szoktam készíteni. Parmezánnal eredeti!:-)

    VálaszTörlés
  2. Amúgy, ha nincs erdei gomba, én is csiperkéből szoktam:-) De szerencsére az elmúlt pár hétben rengeteg finomságot hoznak a gombaszedők a piacra! Ma is hatalmas őzláb gombákat vettem, holnap ki is lesz rántva:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...