2012. október 25.

Lancashire-i hotpot, azaz bárány egytálétel


Nem igazán tudom, miért terjedt el az angol ételekről, hogy rosszak, íztelenek, nincs bennük semmi fantázia. Pedig volt már szerencsém pár igazi, autentikus angol étel kóstolásához, és eddig nekem mindegyik bejött. Jó, nem mondom, hogy ez a kedvencem, hiszen az olaszok fantasztikus íz és színkavalkádja, ami hihetetlen egyszerűséggel és gyors elkészítéssel párosul, nos ezt nálam egyetlen nemzet konyhája sem győzte le eddig! De adok esélyt másnak is, és lám, nagyon finom ételek kerülhetnek ki az angolok háza tájáról- egészen pontosan a konyhájukból is.

Minap, a TV Paprikát nézve megláttam ezt a csodálatos ételt és már az elkészítése alatt is csorgott a nyálam. Nem lehet ez olyan rossz, gondoltam és rákerestem a neten. A BBC Good Food receptjei között rá is akadtam, bár kicsit eltért a TV Paprika angol séfjének autentikus receptjétől. Mivel lapult a hűtőmben 6 szép bárány lapocka, gondoltam, ez tökéletes lesz vacsorának. Természetesen kicsit markásítottam, és a végeredményt kóstolva megállapítottam, hogy igenis, az angol konyha jó!
Aki nem hiszi, készítse el az alábbi receptet:-)

Hozzávalók:
6 szelet báránylapocka (birkahús is jó, de akkor a sütés ideje meghosszabbodik)
2 evőkanál olívaolaj
4 fej nagy vöröshagyma, vékony szeletekre vágva
2 gerezd fokhagyma
5 db szardellafilé (elhagyható, de imádom az ízét az ételekben)
3 vékony csík baconszalonna
2 babérlevél
2 szál friss kakukkfű
2 szál friss rozmaring
só, bors
300 ml húsleves-alaplé (legjobb a bárányból készült)
100 gramm vaj
1 kg karikákra vágott burgonya

2 evőkanál olívaolajon megfuttatom a fokhagymát és az apróra vágott szardellákat, majd hozzáadom a félbevágott és vékony karikákra szeletelt vöröshagymát. Erre teszek 2 szép babérlevelet, az egyik ág kakukkfű leveleit és az egyik ág rozmaring leveleit (egyszerűen csak lehúzom az ágról egy mozdulattal) Addig puhítom, amíg egy szaftos, hagymás alapot nem kapok.
Egy tűzálló tál aljába teszem a vaj felét (50 grammot) és erre halmozom a hagymás alap felét, majd ezt beborítom a krumpliszeletek felével. Sózom, borsozom (de csak kevés sót használok, hiszen az alapleves hagyma is sós), majd az összes hússzeletet ráhalmozom. A hússzeleteket is megsózom, mielőtt a tálba teszem, nem szeretném, ha íztelen lenne az étel:-)
A hússzeletek tetejére teszem a másik ág kakukkfűről és rozmaringról lehúzott leveleket, és a húsok mellett az edény oldalát kibélelem a bacon-csíkokkal. Majd következik a hagymás alap másik fele és a maradék krumpli, amit csinosan elrendezek a tál tetején. A krumplik közepére ráteszem a maradék 50 gramm vajat (ami sütés közben szépen rá fog olvadni, így ropogóssá téve a krumplit). A tűzálló tálra ráteszem a fedőt, vagy letakarom alufóliával.
180 fokra előmelegített sütőbe tolom és kb 60 percig sütöm (birkahús esetén ez legalább 90 perc), majd leveszem a fedelét/alufóliát és addig pirítom, amíg a krumpliszeletek szép aranybarnák és ropogósak nem lesznek!

Jó étvágyat hozzá!

   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...