2012. október 10.

Szarvasgombás rizottó

Hétvégén barátnő-látogatóban jártam Hollandiában. És persze muszáj ilyenkor elmenni egy helyi nagy bevásárlóközpontba, ahol mindenféle különlegességhez juthat az ember. Így sikerült szert tennem egy kis üvegben 2 csodás kis szarvasgombára.
Azonnal meg is volt az ötlet, mi mással is párosíthatnám ezt a fantasztikus fűszert, mint rizottóval. (Na, jó, a héten még tervezek szarvasgombás pisztrángot is, és persze lenne még pár ötletem, de az első mindenképpen a rizottó volt)
Így nem sokat gondolkodtam, nem is akartam mással párosítani, ne legyen semmi más a tányéromon, csak a krémes, mennyei rizottó bianco és a szarvasgomba.

Hozzávalók 4 személyre:
300 gramm Arborio (vagy bármilyen más rizotto) rizs
1 liter húsleves alaplé (kockából is lehet csinálni, ha sietünk)
2 evőkanál olívaolaj
30 gramm vaj
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1,5 dl száraz fehérbor
70 gramm vaj a pihentetéshez
10 dkg reszelt parmezán sajt a pihentetéshez
egy diónyi nagyságú szarvasgomba kb fele lereszelve, a rizottó bianco tetejére szórva.

A vöröshagymát, fokhagymát apróra vágom és 30 gramm vajon, valamint 2 evőkanál olívaolajon, lassú tűzön kb negyed óra alatt puhára párolom (de semmiképpen nem pirítom).
Ehhez az úgynevezett "sofritto"-hoz adom rizst,  amit nagy lángon szépen megkapatok, amíg a rizsszemek elkezdenek átlátszóak lenni. (ez kb 2 perc)
Majd közepesre veszem a lángot, hozzáöntöm a fehérbort és hagyom, hogy a rizs magába szívja.
Ezután az előre elkészített, de a rizottókészítés alatt folyamatosan forrón tartott alaplevet merőkanalanként adagolom a rizshez, mindig megvárva, hogy magába szívja az értékes levet. Közben finoman, lágyan kevergetem, masszírozom a rizsszemeket, hogy minél krémesebbé váljon a rizottó.
Kb 20-25 perc alatt "al dente" lesz a rizottó, ekkor elzárom alatta a gázt és hozzáadom a hideg(!!!) 70 gramm vajat és a  parmezánt. Fedővel lefedve 3-4 percig hagyom olvadni, majd alaposan összekeverem.
Tálaláskor a lereszelt szarvasgombával bátran megszórom. Az íze felejthetetlen:-)

Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...