2012. október 18.

Lazacos rizottó

Biztosan csodálkoztok majd, hogy megint rizottó, de tudjátok, ez az egyik mániám, és amíg ki nem próbáltam legalább 100 féle ízestésűt, addig nem nyugszom:-)

Hétvégén a Lidlben megint leárazták a füstölt lazacot, mivel másnap lejár a szavatossága. Így vettem 2 csomaggal és már tudtam is, rizottó lesz belőle. Megbolondítottam kevés szardella filével és az eredmény fantasztikusan ízes, halas rizottó lett!

Hozzávalók 4 személyre:
300 gramm Arborio (vagy bármilyen más rizotto) rizs
1 liter húsleves alaplé (kockából is lehet csinálni, ha sietünk)
2 evőkanál olívaolaj
30 gramm vaj
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1,5 dl száraz fehérbor
70 gramm vaj a pihentetéshez
5 dkg reszelt parmezán sajt a pihentetéshez
4 db szardellafilé
2*100 gramm füstölt lazac


A vöröshagymát, fokhagymát apróra vágom és 30 gramm vajon, valamint 2 evőkanál olívaolajon, lassú tűzön kb negyed óra alatt puhára párolom (de semmiképpen nem pirítom). Hozzáadom az apróra vágott szardellafilét és az egyik csomag apróra tépett füstölt lazacot és további 5 percig pirítom, együtt a hagymás alappal.
Ehhez az úgynevezett "sofritto"-hoz adom a rizst,  amit nagy lángon szépen megkapatok, amíg a rizsszemek elkezdenek átlátszóak lenni. (ez kb 2 perc)
Majd közepesre veszem a lángot, hozzáöntöm a fehérbort és hagyom, hogy a rizs magába szívja.
Ezután az előre elkészített, de a rizottókészítés alatt folyamatosan forrón tartott alaplevet merőkanalanként adagolom a rizshez, mindig megvárva, hogy magába szívja az értékes levet. Közben finoman, lágyan kevergetem, masszírozom a rizsszemeket, hogy minél krémesebbé váljon a rizottó.
Kb 20-25 perc alatt "al dente" lesz a rizottó, ekkor elzárom alatta a gázt és hozzáadom a hideg(!!!) 70 gramm vajat és a  parmezánt. Fedővel lefedve 3-4 percig hagyom olvadni, majd alaposan összekeverem.
Tudom, a halhoz elvileg nem nagyon megy a parmezán, de  egy kevéskétől igazán különleges lesz az íze!

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...