2012. október 25.

Birsalma a köbön

Fahéjas-vaníliás birsalmás pite lekvár
Szó szerint. Ugyanis háromféle birsalmás variációt készítettem. Történt ugyanis, hogy hétvégén anyósoméknál megláttam egy csomó birsalmát és rákérdeztem:"Ugye nem baj, ha viszek belőle?" Nem volt baj. Így elhoztam szerény 3 kilót, nem akartam sokat bíbelődni itthon. Egyrészt, mert apósom mindig engeteg birsalmasajtot készít és őszintén szólva sosem voltam oda annyira érte, hogy magam is készítsek, másrészt, mert még sosem ettem birsalmalekvárt, és el nem tudtam képzelni, mennyire lehet más, mint a birsalmasajt!
Nos, kérem szépen, jelentem más! De mennyire, hogy más! Sokkal, de sokkal finomabb!
Elkezdtem főzni annak rendje és módja szerint, de ahogy folyamatosan kóstolgattam, jött ám az ihlet. Így született 3 féle birsalma lekvár: birsalmás hagymalekvár (borssal és chilivel), birsalma-pite lekvár (fahéjjal és vaníliával) és egy hagyományos birsalmalekvár natúr kiadásban.

Hozzávalók:
3 kg birsalma
kb 1 kg cukor

4 fej vöröshagyma
3 evőkanál cukor
csipet só
bors
chili

fahéj
vaníliakivonat


Nos, én mindháromféle lekvárt egyszerre készítettem el, illetve egészen pontosan a birsalma főzés különböző fázisaiban jött az ihlet! Így leírom elejétől a végéig a befőzést, mindenki hámozza ki a maga kis kedvencét, vagy készítsétek el mind a hármat!:-)
Először is száraz ruhával letörölgettem a szöszöket az almáról, majd hideg víz alatt még alaposan átmostam. Aztán 4 részbe vágtam, középen kivágtam a magházat, majd héjastól felaprítottam (a megbarnult, ütődött részeket gondosan kivágtam!) és az egészet egy lábasba tettem.
Felöntöttem annyi vízzel, ami éppen csak ellepi, és majdnem 1 órán át főztem, amíg olyan puha nem lett, hogy már a kevergetéstől is szétmállott. Ekkor lemertem róla egy kevés főzővizet (a fiúk imádják meginni az ilyen friss gyümölcsös leveket) beleöntöttem 500 gramm cukrot és ráfacsartam 1 citrom levét, majd elkezdtem kavargatni. Az almadarabok szépen szétestek kisebb darabkákra és ahogy megkóstoltam, az jutott eszembe, hogy ez a savanykás íz milyen jól menne egy rozé kacsamellhez!

Így született az első lekvár:

Birsalmás hagymalekvár tarkaborssal és chilivel.

Nosza, már kattogott is az agyam: jól jönne bele egy kis karamellizált hagyma is, meg bors és persze jöjjön chili, éppen csak annyi, hogy kicsit érezzük az erejét. De az uralkodó íz mégis a birs maradjon.
Nem paprikás krumpli, hanem birsalmás hagymalekvár:-)
Kiszedtem egy külön edénybe egy adaggal a birsből ( a többi halkan, a legalacsonyabb lángon rotyogott tovább) és krumplinyomóval egy kicsit összenyomkodtam, mégse legyen olyan nagy darabkás. A hagymákat először félbe, majd félkarikára vágtam és egy kis edényben a 3 evőkanál cukorral megszórva elkezdtem karamellizálni.Amikor már szépen megpuhult, hozzáadtam egy csipet sót, majd borsot és chilit ízlés szerint. Ezután hozzáöntöttem a különszedett, kis adag birsalmalekvárt és kicsit összefőztem. Csírátlanított üvegbe töltöttem (pont egy 370 ml-es üveg lett tele vele:-), fejre állítottam pár percre, aztán ment a szárazdunsztba, a puha takaró alá.

De ott volt még a maradék kb kétharmadnyi lekvár, és mivel savanykásnak éreztem, tettem bele még kb 200 gramm cukrot. Ekkor jött a következő ötlet:

Fahéjas-vaníliás birsalma-pite lekvár.

Mivel a rotyogó lekvárom még mindig darabkás volt, de már édesebb, így beugrott, hogy júliusban már készítettem "almáspite lekvárt",aminek hasonló volt az állaga és az édessége, már csak 1 kávéskanál vaníliakivonat és 1 csipet fahéj hiányzott a boldogsághoz. Nosza, megint kiszedtem a rotyogó lekvárból egy adagot, tettem bele vaníliát és fahéjat, alaposan átkevergettem, vigyázva, hogy ebben is maradjanak még birsalma-darabok. Majd csírátlanított üvegbe töltöttem (pont egy 500 ml-es üveg lett tele vele:-), fejre állítottam pár percre, aztán ment a szárazdunsztba, a puha takaró alá.

Ekkor már csak a kezdő adag kicsit több, mint egyharmada maradt az edényben, úgy gondoltam, itt nem változtatok, így született a:

Hagyományos birsalmalekvár 

Hagyományos birsalma lekvár
Beletettem a maradék kb 250 gramm cukrot, felfőztem és botmixerrel lepépesítettem. Csírátlanított üvegekbe töltöttem (egy 370 ml-es és egy 500 ml-es üveg lett tele vele:-), fejre állítottam pár percre, aztán ment a szárazdunsztba, a puha takaró alá.

Remélem meghoztam a kedvet a birsalma újabb elkészítési módjához, azaz a lekvárkészítéshez!:-)


2 megjegyzés:

  1. Hűha, Te aztán tényleg, igazából "boszorkánykonyháskodtál"...:)))
    Szívesen megkóstolnám mindegyik verziót!

    VálaszTörlés
  2. Köszi szépen:-) Ha többet készítettem volna, küldenék szívesen mindegyikből:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...