2012. szeptember 26.

Szakács Szerda: Spenótos karaj, avagy firenzei sertésborda

Ennek az ételnek története van! Régi, nosztalgikus, számomra mindig kedves. Mindig a régi idők jutnak róla eszembe, amikor még egy másik életet éltem.
Egyszer volt, hol nem volt...Volt úgy, hogy első  (ma már ex)férjjel kisvárosban éldegéltem (én, a pösti lyány!) és drága, 22 éve legeslegjobb barátosnémat, Krisztát és akkori párját minden hétvégén vendégül láttuk. Mert szerettem őket, mert jó volt velük tölteni az egész hétvégét, mert már akkor is imádtam főzni és mert ők imádtak enni!
Barátosném párja péntekenként rámcsörgött: "Mi lesz a mai vacsora?"
"Spenótos karaj" - hangzott a szokásos meghívás.
"1 óra múlva ott leszünk" - jött a lelkes válasz.
És bár a szombati menü mindig más, és más volt, a pénteki vacsora az elmaradhatatlan spenótos karaj volt! Ezt imádtuk! Ez jelentette az összetartozást, az állandóságot, a barátság szorosságának biztonságát.
Teltek az évek, a pasik cserélődtek, de két dolog megmaradt: a barátságunk Krisztával (tutti bébi, ha éppen olvasod ezt a bejegyzést:-)) és a spenótos karaj szeretete!

És hogy miért a Szakács Szerdán teszem közzé? Mert kedvenc szakácskönyvem F. Nagy Angéla: A család szakácskönyve című könyvében fedeztem fel immáron 11 éve, firenzei sertésborda néven.

Hozzávalók 4 személyre:
A húshoz:
8 szép szelet karaj
liszt

bors

A spenóthoz:
1 kg spenót

bors
szerecsendió

A besameles szószhoz:
50 gramm vaj
50 gramm liszt
3 dl tej
1 tojássárgája
1 dl tejföl
5 dkg reszelt trappista sajt

A tetejére:
10 dkg trappista sajt

A karajszeleteket kiklopfolom, de csak óvatosan, nem kell nagyon vékonyra. Aztán sózom, borsozom, lisztben megforgatom, majd kevés olajon, forró serpenyőben megpirítom mindkét oldalát (kb 2-2 perc)
A serpenyőben maradt húslében a szárától megpucolt és alaposan lemosott spenótleveleket megpárolom (aki jobban szereti, a leveleket össze is vághatja apróra - én így is, úgy is szoktam csinálni), sózom, borsozom, kevés szerecsendióval ízesítem és egy tűzálló tál aljára halmozom, majd egyenletesen elosztom. Erre fektetem a hússzeleteket, amiknek a pihenés alatt kifolyt húslevét is ráöntöm a szeletekre.
Majd következik a besamel mártás: a vajat megolvasztom és a liszttel amolyan rántást készítek, majd, amikor a liszt már aranybarnás színt kap, a forró tejjel felöntöm és folyamatos keverés közben besűrítem. Sóval, borssal ízesítem, langyosra hűtöm, hozzákeverem a tojássárgát, a tejfölt, a sajtot és a spenótos karajszeletekre öntöm.
A tetejét alaposan beborítom reszelt sajttal és 200 fokos sütőben kb 45 percig sütöm, vagy amíg a sajt a tetején meg nem pirul.
Krumplipürével vagy rizzsel szoktam tálalni!
Jó étvágyat hozzá!

2 megjegyzés:

  1. Marka - ismét hoztad a szokásos formád! szuper!!!!!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen:-) Nagy kedvenc és nem túl bonyolult:-) Ja, és így végre a gyerekek is megeszik a spenótot!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...