Minap vettem párat,ami pörköltként végezte. És olyan finom volt az íze, hogy úgy döntöttem, veszek még egy adagot, amiből hasonló, mégis más ételt fogok készíteni: tejszínes-gombás tésztát!
A felhasznált erdei finomságok ugyanazok voltak, azaz érdes tinóru, fenyőtinóru és őzláb gomba.
Hozzávalók:
60 dkg vegyes erdei gomba
3 gerezd fokhagyma
10 dkg apró kockára vágott bacon szalonna
olivaolaj
só
bors
2 tojás sárgája (a fehérje mehet a mélyhűtőbe, később Pavlova torta vagy habcsók készülhet belőle)
2 dl tejszín
5 dkg reszelt parmezán
Először is a tejszínt és a tojássárgákat összekevertem egy kis tálkában és félreraktam.
Ezután odatettem egy lábas vizet a tűzhelyre, hogy a tészta és a gombaszósz kb egyszerre legyen kész. Amikor a víz felforrt, beletettem a farfalle tésztát és a használati utasításban írtak szerint kifőztem.
Közben az erdei gombákat megpucoltam: a fenyőtinóruról lehúztam a felső réteget, az érdes tinórut és az őzláb gombát finoman letisztogattam egy kis kefével.
Aztán összevágtam kb 2*1 cm-es darabokra. Ezután egy serpenyőben 1 evőkanál olívaolajon megpirítottam a kockabacont, hozzáadtam a karikákra vágott fokhagymát és hagytam kicsit pirulni, de nem sokáig, nehogy megkeseredjen. Majd hozzáadtam a felszeletelt gombákat és óvatosan átkevergettem, majd sóztam, borsoztam és engedtem, hogy a gomba kifője a levét. Ezután kicsit pirítottam. Eközben a tészta készre főtt, így azonnal átszedtem a gombákkal teli serpenyőbe, kevés főzővizet is adva hozzá (kb 2-3 evőkanálnyit), majd alaposan átkevergettem. Kb 1 perc összefőzés után lezártam alatta a lángot és hozzáöntöttem a tejszínes-tojássárgájás keveréket. Folyamatos kevergetés közben a szósz a tészta forróságától besűrűsödött (vigyázzunk, amikor a tojásos keveréket a tésztára öntjük,már semmiképpen ne égjen alatta a láng, különben rántottás tésztát kapunk.)
Parmezánnal megszórva tálaltam!
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése