Újabb gasztroblogger játék a láthatáron, és végre valami igazán új! Edi találta ki az Enni határok nélkül elnevezésű
fantáziadús kihívást, ahol a játékra jelentkezők különböző országokat
adnak meg egymásnak, nem titkolt céllal. A cél pedig nem más, mint a
megkapott országból egy igazán autentikus ételt kell kiválasztani és
megfőzni! Hmmm, igazán jó játék, tele kihívásokkal.
Drukkoltam is, hogy valami igazán izgalmasat kapjak és szerencsére nem csalódtam, Trollanyu
(aki Norvégiában él és csodásabbnál csodásabb ételeket készít) Izlandot
választotta számomra. Nagyon megörültem, mert párommal már évek óta
szemezgetünk Izlanddal - és remélem nemsokára már ott is megkóstolhatom
az itt megfőzötteket - ráadásul egy igazi kihívás, hiszen az izlandi
konyha nem igazán ismert Magyarországon.
Bőszen keresgéltem gugli
barátom segítségével, így találtam rá Jo blogjára. Jo igazi, tősgyökeres
izlandi, Reykjavikban él és a blogján csupa autentikus izalndi finomság
receptjét osztja meg a nagyközönséggel. Napokon át olvasgattam a
bejegyzéseit, szépen lassan körvonalazódott előttem az izlandi emberek
főzési kultúrája.
Egy biztos: fő táplálékaikat a tenger adja, és
máris megértettem, miért nem terjedt el pl országunkban az izlandi
főzőtudomány. Olyan különlegességeket esznek, amik nálunk szinte
egyáltalán, vagy csak nagyon drágán kaphatóak.
Nemzeti ételeik közé tartozik (amiket úgy érzem, inkább a turisták borzongatására találtak ki:-) a 6 hónapig rothasztott cápahús (hákarl),
a pácolt koshere (hrútspungur), a töltött halgyomor (kútmagar), a
főzött-pirított juhfej (svi) vagy a slátur, ami a levágott birka fel nem
használt részeiből készített egyveleg, amit a birka gyomrába töltenek
vissza és megfőznek (gyanítom, ez amolyan disznósajt-féle lehet)
Ezen kívül előszeretettel esznek bálna- és fókahúst, bálnazsírt és hódfajdot, ami a karácsonyi asztal elmaradhatatlan eledele.
Mivel
én nem tudtam választani a sok-sok finomság közül csak egyet, így úgy
döntöttem, egy teljes ebédet fogok elkészíteni: levessel, főétellel és
valami finom édességgel. Ez pedig nem más, mint a Kjötsúpa, Fishkibollur
és Kleinur, azaz bárányleves, halgombóc és fánk
Mindhárom
ételt úgy választottam, hogy az igazi izlandi specialitás legyen, mégis
egy magyar ember számára is elérhető alapanyagokkal.
Desszertként, azaz harmadik fogásként következzen a:
CSAVART FÁNK - Kleinur
A desszertek közt válogatva megállapítottam, hogy desszertalapnak szívesen használják a saját joghurtjukat, a skyrt,
amit tejből és joghurtkultúrából állítanak elő. Ezt az alapot aztán
ízesítik gyümölccsel, csokoládéval, de még creme brulee-szerű,
úgynevezett skyr brulee-t is készítenek belőle.
Szeretik a
pudingokat, ezeket is változatosan variálják. Sokféle sütijük van,
gondolom igencsak jól jön a hideg időben az édesség, ami kicsit feldobja
a téli rosszkedvet.
Én most egy fánkféleséget választottam, a Kleinur-t:
Hozzávalók:
1 kg liszt
150 g vaj
250 g cukor
3 tojás
4 tk sütőpor
2 teáskanál szódabikarbóna
3 teáskanál őrölt kardamom
néhány csepp vanília kivonattal
250 ml író (író helyett használhatunk joghurt és víz 2/3-1/3 keverékét)
Először összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd a vajat, a tojást, az írót
és a vaníliakivonatot. Ezután jól összedolgozzuk a hozzávalókat, könnyű tésztát
készítünk, de vigyázzunk, nem szabad sokáig gyúrni, mert akkor a tészta kemény
lesz. A kész tésztát addig nyújtjuk, amíg 2-3 mm vékony nem lesz, és kb
2-3 centi széles csíkokra vágjuk. Ezt követően kb 5 cm hosszú rombuszokra
vágjuk a csíkokat, mindegyik kis rombusz közepén egy bevágást ejtünk. A
bevágáson áthúzzuk a rombusz egyik végét, mintegy csavarva egyet a tésztán
(képen jól látszik a folyamat). Felforrósítjuk az olajat (legjobb a repceolaj
vagy kókuszolaj) és kisütjük a kis fánkokat. Az izlandiak egyébként
birkafaggyúban sütik a Kleinurt, amitől jellegzetes, faggyús ízt kap. Nekünk
most tökéletesen megfelel az olaj is!
Nos, remélem el
tudtalak vinni Titeket, kedves Olvasók, Izland titokzatos, furcsa, mégis
hihetetlenül megkapó világába és így már kicsit közelebb kerültetek
ehhez a jégbe zárt országhoz.
Svona! Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése