A mai második bonbonom egy igazi különlegesség: aszalt szilvát rejtettem a cseppnyi szilvapálinkával megbolondított marcipánba.
Az ötlet a Szamos Marcipán Csokoládékurzusának tovább gondolt változata: ott ugyanis marcipánt kevertünk barackpálinkával és azt töltöttük a bonbonokba. Én meg gondoltam egyet, vettem aszalt szilvát és még azt is hozzáadtam az alkoholos töltelékhez. Az eredmény mennyei!
Hozzávalók 30 bonbon elkészítéséhez:
200 gramm étcsokoládé
150 gramm marcipán
1 evőkanál szilvapálinka (aki nem akar alkoholt tenni bele, az nyugodtan elhagyhatja)
5 darab aszalt szilva apróra összevágva
A marcipánt alaposan összenyomkodtam (két kicsi kezemmel, de lehet villával is), majd hozzákevertem a szilvapálinkát, amitől lazább lett az állaga. Majd jött az apróra vágott aszaltszilva, azt is jól elkevertem és már kész is volt a töltelék.
A
csokihüvelyek elkészítése ugyanúgy történt, mint az előző bonbonoknál,
azaz fogtam 200 gramm 74 %-os étcsokoládét (Lidlben véve) és a
háromnegyedét vízgőz felett
egy tálban megolvasztottam. (maghőmérőn mérve 50 fokos lett) A maradék
egynegyed részt nagyon apróra vágtam és apránként az olvadt csokihoz
adtam, kevergettem, amíg el nem olvadt. Mire az összes aprított csoki
elolvadt, a csokoládém 31,2 fokos lett, ami tökéletes hőmérséklet a
bonbonkészítéshez. A kevergetés pedig elengedhetetlenül szükséges a
temperáláshoz, azaz a csoki kristályszerkezetének megváltoztatásához,
különben a dermedt csoki nem lesz roppanós és fényes, ráadásul pár nap
múlva kifehéredik. Ezután a szilikon bonbonformákat egy tiszta ecsettel
kikentem az olvadt
csokival és a hűtőbe tettem dermedni. Kb 10 perc után megnéztem, a
csokihüvely tökéletesen megdermedt, de azért a múltkori vékony
hüvelyekből tanulva - biztos, ami biztos alapon - átkentem csokival.
Újabb pár perc dermedés, majd a
csokihüvelyekbe beletöltöttem egy kiskanál segítségével a marcipános
tölteléket. (nem használtam habzsákot, mivel elég masszív lett a marcipános töltelék, ráadásul a habzsák száján fennakadt volna az aszalt szilva darabka, így praktikusabb volt kiskanállal tölteni.)
Ismét
hűtőben pihentetés, majd 10 perc múlva (amikor a
töltelék kicsit megdermedt, a maradék étcsokit egy hajszárító
segítségével felmelegítettem (azaz a tál oldalát melegítettem, de csak
annyira, hogy az addig rádermedt étcsokoládé felolvadjon) majd jól
összekevertem és kiskanállal óvatosan a töltelékekre csorgattam, az
ecsettel a tetejét
elegyengettem - azaz talpakat készítettem. Ismét hűtő, fél óra múlva
pedig szépen kifordítottam a bonbonokat a szilikonformákból. Késsel
eligazgattam a kiálló talpszéleket és már kínáltam is a családnak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése