Hozzávalók:
5 közepes padlizsán
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
só
fehérbors
1 evőkanál citromlé
csipet cukor
1 dl olívaolaj
majonéz
A padlizsánokat sütőben megsütöm, majd lehúzom a héját és a puha belsejét egy edénybe teszem. Ebbe az edénybe rakom még a kockára vágott vöröshagymát és a 3 gerezd zúzott fokhagymát, majd botmixerrel pépesre zúzom. Ezután már csak az ízesítés következik. (És hogy a krém ne barnuljon meg, érdemes fakanalat használni a keveréshez.)
Szóval sózom, borsozom ízlés szerint, persze közben egyfolytában kóstolom. A látvány kedvéért érdemes fehérborsot használni, de persze a fekete is megteszi. Hozzákeverem az evőkanál citromlét is, ha esetleg túl savanyú lesz, egy csipet cukorral ellensúlyozom a savanyú ízt.
És most következik a hüpp-hüpp barbatrükk!
Ha el szeretném tenni hosszabb hetekre, akkor csírátlanított üvegekbe töltöm (a befőttesüvegeket még a befőzés előtt alaposan elmostam Domestos-os vízben és meleg (kb 120 fokos) sütőben kb 20 percig csírátlanítottam fedővel együtt úgy, hogy egy tálcára állítottam az üvegeket szájával felfelé és mellé tettem a tálcára a fedőkkel együtt),a tetejére annyi olajat öntök, ami ellepi és lezárom jó szorosan. (ezután még nedves dunsztba is tehetjük, de nálam a szeptemberben eltett padlizsánkrém még karácsonykor is jó volt, utána meg már el is fogyott a készlet)
Ha a krémet nem akarjuk eltenni, hanem azonnali fogyasztásra ítéltük, akkor ízlés szerint még majonézzel turbózhatjuk.
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése