2012. október 3.
Vaníliapudingos körtetorta
Kisebbik fiamnak közeledett a második születésnapja. Azt tudtam, hogy őt nem nagyon lehet elvarázsolni holmi formatortákkal, neki az "nemtell". A gyümölcsért viszont majd'megőrül. Így nagyon megörültem, amikor Hajni és Zoli Sarokkonyhájában megláttam egy gyönyörűséges sütit, a Pudingos körtetortát. A látvány azonnal megfogott és elolvasva a receptet, tudtam, hogy ez kell bizony az én kis rosszcsontomnak. Csupa körte, savanykás íz és a tetején egy kis hab.
Tökéletes szülinapi torta lesz belőle! És az is lett! Köszönöm Hajni és Zoli, ez a torta ezennel felkerült a családi nagy kedvencek közé!
Hozzávalók:
a tésztához:
20 dkg liszt
3 evőkanál cukor
1 teáskanál vaníliakivonat
80 gramm vaj kockára vágva
1 tojás
A töltelékhez:
5 nagy körte
fél liter víz
5 dkg cukor
1 citrom leve
1 zacskó vaníliás pudingpor
A tetejére:
3 tojás sárgájára és fehérjére választva
2 dl tejföl
Először is elkészítettem a tésztát, azaz a lisztet, a cukrot, a vaníliakivonatot, a vajat és a tojást alaposan összegyúrtam, majd fél órára a hűtőbe tettem pihenni.
A tészta pihentetése alatt fél liter vizet felforraltam a citrom levével és 5 dkg cukorral, majd a meghámozott és cekkekre vágott körtéket beletettem és 3 percig főztem a citromos lében.
Ezután a körtéket kiszedtem egy külön tálra, a levét persze megtartottam (a főzőlét és a lecsöpögtetettet is), hiszen később ebben fogom a pudingport finom savanykás-vaníliás szósszá főzni.
A tésztát kevés liszttel beszórt felületen kör alakúra nyújtottam úgy, hogy bőven beleférjen egy 26 cm-es kapcsos sütőformába, majd szépen beleterítettem és ráhagytam kb 3 centis peremet is, amit alaposan a sütőforma szélére nyomkodtam.
A pudingport kevés vízben csomómentesre kevertem, majd a körte citromos főzőlevében sűrűre főztem, akárcsak egy pudingot készítenék. Ezt a szószt a körtékre öntöttem, eligazítottam, elsimítottam, majd 190 fokra előmelegített sütőben 15 percet sütöttem. Mialatt a süti a sütőben sült, én a 3 tojás fehérjét a maradék 10 deka cukorral kemény habbá vertem, majd hozzáadtam és óvatosan belekevertem a tejfölt és a tojások sárgáját is. A torta tetejére halmoztam és újabb 20 percre visszatoltam a sütőbe.
Aranybarnán vettem ki, hagytam lehűlni, majd felszeleteltem és porcukorral tálaltam!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nagyon jó! Almával is próbálhatod majd, ha szeretitek. Örülök, hogy ízlett a családnak. A kisfiadat meg isten éltesse:-)
VálaszTörlésMég egyszer köszi! Almával is ki fogom próbálni, mert az a legnagyobb kedvenc a gyümölcsök közül:-)
VálaszTörlésGyönyörű, mi is gyümölcsrajongók vagyunk:) A kisfiadnak boldog szülinapot kívánok:)
VálaszTörlésKöszönöm szépen:-)
VálaszTörlésSziasztok! Tudnátok segíteni abban, hogy mint ronthattam el, ha levettem a tortasütő karimát és folyós maradt, folyik szanaszét a konyhában?
VálaszTörlésSzia Éva! Szerintem a pudinggal lehet probléma, lehet, hogy nem főzted elég sűrűre. Ilyenkor érdemes a pudingporon lévő használati utasítás szerint főzni, azaz forrás után még legalább 3 percen át kavargatni , hogy alaposan be tudjon sűrűsödni a puding.
TörlésMásik baj esetleg az lehetett, hogy a fél liter vízben a körte nagyon sok levet eresztett, így a pudingport nem fél liter folyadékban, hanem annál többen főzted meg, ezért nem lett elég sűrű.
Elkészült nálunk is, nagyon finom lett! Köszönjük! :)
VálaszTörlés