Fahéjas-vaníliás birsalmás pite lekvár |
Nos, kérem szépen, jelentem más! De mennyire, hogy más! Sokkal, de sokkal finomabb!
Elkezdtem főzni annak rendje és módja szerint, de ahogy folyamatosan kóstolgattam, jött ám az ihlet. Így született 3 féle birsalma lekvár: birsalmás hagymalekvár (borssal és chilivel), birsalma-pite lekvár (fahéjjal és vaníliával) és egy hagyományos birsalmalekvár natúr kiadásban.
Hozzávalók:
3 kg birsalma
kb 1 kg cukor
4 fej vöröshagyma
3 evőkanál cukor
csipet só
bors
chili
fahéj
vaníliakivonat
Nos, én mindháromféle lekvárt egyszerre készítettem el, illetve egészen pontosan a birsalma főzés különböző fázisaiban jött az ihlet! Így leírom elejétől a végéig a befőzést, mindenki hámozza ki a maga kis kedvencét, vagy készítsétek el mind a hármat!:-)
Először is száraz ruhával letörölgettem a szöszöket az almáról, majd hideg víz alatt még alaposan átmostam. Aztán 4 részbe vágtam, középen kivágtam a magházat, majd héjastól felaprítottam (a megbarnult, ütődött részeket gondosan kivágtam!) és az egészet egy lábasba tettem.
Felöntöttem annyi vízzel, ami éppen csak ellepi, és majdnem 1 órán át főztem, amíg olyan puha nem lett, hogy már a kevergetéstől is szétmállott. Ekkor lemertem róla egy kevés főzővizet (a fiúk imádják meginni az ilyen friss gyümölcsös leveket) beleöntöttem 500 gramm cukrot és ráfacsartam 1 citrom levét, majd elkezdtem kavargatni. Az almadarabok szépen szétestek kisebb darabkákra és ahogy megkóstoltam, az jutott eszembe, hogy ez a savanykás íz milyen jól menne egy rozé kacsamellhez!
Így született az első lekvár:
Birsalmás hagymalekvár tarkaborssal és chilivel.
Nosza, már kattogott is az agyam: jól jönne bele egy kis karamellizált hagyma is, meg bors és persze jöjjön chili, éppen csak annyi, hogy kicsit érezzük az erejét. De az uralkodó íz mégis a birs maradjon.
Nem paprikás krumpli, hanem birsalmás hagymalekvár:-) |
De ott volt még a maradék kb kétharmadnyi lekvár, és mivel savanykásnak éreztem, tettem bele még kb 200 gramm cukrot. Ekkor jött a következő ötlet:
Fahéjas-vaníliás birsalma-pite lekvár.
Mivel a rotyogó lekvárom még mindig darabkás volt, de már édesebb, így beugrott, hogy júliusban már készítettem "almáspite lekvárt",aminek hasonló volt az állaga és az édessége, már csak 1 kávéskanál vaníliakivonat és 1 csipet fahéj hiányzott a boldogsághoz. Nosza, megint kiszedtem a rotyogó lekvárból egy adagot, tettem bele vaníliát és fahéjat, alaposan átkevergettem, vigyázva, hogy ebben is maradjanak még birsalma-darabok. Majd csírátlanított üvegbe töltöttem (pont egy 500 ml-es üveg lett tele vele:-), fejre állítottam pár percre, aztán ment a szárazdunsztba, a puha takaró alá.
Ekkor már csak a kezdő adag kicsit több, mint egyharmada maradt az edényben, úgy gondoltam, itt nem változtatok, így született a:
Hagyományos birsalmalekvár
Hagyományos birsalma lekvár |
Remélem meghoztam a kedvet a birsalma újabb elkészítési módjához, azaz a lekvárkészítéshez!:-)
Hűha, Te aztán tényleg, igazából "boszorkánykonyháskodtál"...:)))
VálaszTörlésSzívesen megkóstolnám mindegyik verziót!
Köszi szépen:-) Ha többet készítettem volna, küldenék szívesen mindegyikből:-)
VálaszTörlés