Mivel már hét elején tudtam, hogy a péntekem a rizottóról fog szólni (csak azt hittem, hogy a sóban pácolt kacsamellet teszem bele), így nem sokat gondolkodtam: a rizike egy része megy a rizottóba.
A másik része vasárnap reggel serpenyőben fog megsülni és pirítóskenyéren végzi. A harmadik része pedig megy a fagyasztóba és egyszer, valami finom hússzelet mellé készítem el ecetes gombasalátának.
De térjünk vissza a rizottóhoz!
Hozzávalók:
300 gramm Arborio (vagy bármilyen más rizotto) rizs
1 liter húsleves alaplé (kockából is lehet csinálni, ha sietünk)
2 evőkanál olívaolaj
30 gramm vaj
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1,5 dl száraz fehérbor
70 gramm vaj a pihentetéshez
15 dkg reszelt parmezán sajt a pihentetéshez
Kb 20 dkg rizike gomba
A vöröshagymát, fokhagymát apróra vágom és 30 gramm vajon, valamint 2 evőkanál olívaolajon, lassú tűzön kb negyed óra alatt puhára párolom (de semmiképpen nem pirítom). Hozzáadom az összevágott rizike gombát (amit előzőleg hideg víz alatt tisztára mostam) és további 5 percig pirítom, együtt a hagymás alappal.
Ehhez az úgynevezett "sofritto"-hoz adom a rizst, amit nagy lángon szépen megkapatok, amíg a rizsszemek elkezdenek átlátszóak lenni. (ez kb 2 perc)
Majd közepesre veszem a lángot, hozzáöntöm a fehérbort és hagyom, hogy a rizs magába szívja.
Ezután az előre elkészített, de a rizottókészítés alatt folyamatosan forrón tartott alaplevet merőkanalanként adagolom a rizshez, mindig megvárva, hogy magába szívja az értékes levet. Közben finoman, lágyan kevergetem, masszírozom a rizsszemeket, hogy minél krémesebbé váljon a rizottó.
Kb 20-25 perc alatt "al dente" lesz a rizottó, ekkor elzárom alatta a gázt és hozzáadom a hideg(!!!) 70 gramm vajat és a parmezánt. Fedővel lefedve 3-4 percig hagyom olvadni, majd alaposan összekeverem.
Igazán különleges, roppanós gomba párosul a krémes rizottóval, érdemes kipróbálni!
A kép elején a narancssárga gomba a rizike! |
Szeretjük nagyon. Sajnos itt nem nagyon van erdei gomba, most főleg a szárazság miatt még annyi sincs, de csiperkéből szoktam készíteni. Parmezánnal eredeti!:-)
VálaszTörlésAmúgy, ha nincs erdei gomba, én is csiperkéből szoktam:-) De szerencsére az elmúlt pár hétben rengeteg finomságot hoznak a gombaszedők a piacra! Ma is hatalmas őzláb gombákat vettem, holnap ki is lesz rántva:-)
VálaszTörlés