2013. augusztus 13.

Török pide

Amikor megláttam ezt a finomságot Barbi konyháján, azonnal tudtam, hogy el kell készíteni. De múlt héten akkora volt a hőség, hogy egyszerűen képtelen voltam rávenni magam a tészta készítésére, majd sütésére.
Nem, nem tévedés és nem is elírás: nem pitéről van szó kérem szépen, hanem pidéről. Maga az alaptészta olyan, akár a pizza, feltétnek is bármit rá lehet pakolni. A fő különbség az alakjában van, csónakká kell formázni, ráadásul, hogy ne érezzük a tésztát olyan száraznak, érdemes víz helyett fele víz-fele tej kombinációt használni. A felcsavart szélekbe pedig kötelező sajtot tölteni, egyszerűen ellenállhatatlan lesz tőle!
És, hogy sütés után csodásan aranyló színe legyen, a kiálló tésztákat kenjük le tojással.
Az eredmény pedig magáért fog beszélni. Az én pasijaim legalább tízszer elmondták, hogy ez mennyire finom és készítsek holnap is ilyet! Rég kaptam már ennyi bókot :-)

Hozzávalók 8 pidéhez:
60 dkg liszt (lehet fele-fele tönköly-sima)
2 dl tej
1 dl víz
1 kávéskanál cukor
1/2 kocka friss élesztő
1 teáskanál só
1 dl olaj

húsos töltelékhez (4 pide):
500 gramm darált hús
1 üveg Dolmio szósz
1 nagy mozzarella golyó

csirkemájas töltelékhez (4 pide):
1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
1 gerezd fokhagyma
500 gramm csirkemáj
kakukkfű

bors
1 paradicsom apró kockára vágva
fél csokor petrezselyem

20 dkg reszelt trappista sajt

A lisztet keverőtálba tettem, közepére mélyedést nyomtam az öklömmel. Ebbe öntöttem a langyosra melegített tej és víz keverékét, amibe beleszórtam a cukrot, majd belemorzsoltam az élesztőt. 10 percig hagytam kelni, majd hozzáadtam a sót és az olajat is és tésztakeverővel 8 percen át dagasztottam. Ezután letakartam és meleg helyen hagytam 1 órán át a duplájára kelni. (nekem triplája lett, így a végeredmény egy hihetetlenül könnyű sült tészta lett!)

Amíg a tészta kelt, elkészítettem a kétféle tölteléket. Először a darált húst megpirítottam kevés olajon, hozzáadtam a Dolmio szószt és hagytam kb 10 percig összeforni. Lezártam alatta a gázt és hagytam kihűlni.
Következett a máj. A hagymákat megpucoltam, apróra kockáztam és kevés olajon megfuttattam. Majd hozzáadtam a vékony (ujjnyi) csíkokra összevágott (előzőleg alaposan megmosott) csirkemájat és 5 percen át nagy lángon pirítottam. Végül kakukkfűvel és borssal fűszereztem, majd hagytam kihűlni és hidegen sóztam (nehogy megkeményedjen)

Amikor a tészta megkelt, 8 egyenlő részre vágtam és mindegyik kis bucit ovális alakúra nyújtottam. Mindegyik hajócska oldalára vékony csíkban reszelt sajtot szórtam és óvatos mozdulatokkal feltekertem, de csak annyira, hogy középen maradjon egy "kényelmes fedélzet" a tésztahajón.

Nekem egyszerre 3 hajócska fért rá a sütőlapomra, így a tálcát befedtem sütőpapírral, és egymás mellé helyeztem a három tésztahajót. Első körben a májasat sütöttem: a csirkemájat beletöltöttem a pide közepébe, majd megszórtam az apró kockára vágott paradicsommal és az apróra vágott petrezselyemmel, végül meghintettem reszelt trappistával. Végül a szabadon maradt tésztaszéleket megkentem tojással.
Kb 30 percig sütöttem, amíg a szélek szépen meg nem pirultak.

A húsos pidéket is hasonlóan készítettem: középre jött a darált húsos töltelék, majd a tetejére tépkedtem a mozzarellából, megkentem a tésztaszéleket tojással és már ment is a sütőbe.

Bonyolultabb ám leírni (és végigolvasni), mint elkészíteni, ezért bátran ajánlom mindenkinek. És persze töltelékek terén itt is csak a fantázia szab határt!
Barbi drága, örök hálám ezért a finom receptért!


1 megjegyzés:

  1. Marka olyan szép és guszta lett, hogy menten beleharapok a monitorba!!! :) Imádjuk mi is, fantasztikus étel, én köszönöm, hogy megemlítettél! :) ♥

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...