2013. július 4.

Vargánya krémleves pirított kacsamájjal

Szintén Gourmet Fesztiválos élmény, amit próbáltam becsempészni az otthonunkba. Igaz, hízott libamáj helyett anyósoméktól kapott kacsamájat használtam, de igazából az élmény ugyanaz.
Vargányát nagy nehezen sikerült szereznem a Csarnokban, de megérte keresgélni, mert ez a leves mindent visz. Eszméletlen ízorgia, és igen, tudom, jó adag luxus is. De néhanapján kell egy kis habzsidőzsi, nem igaz? :-)
Szóval a leves olyan jó lett, hogy férjúr kérte, szülinapján legyen ismétlés. Nos, emélem rajtam nem fog múlni!

Hozzávalók:
15 dkg fiatal vargánya (az idősebb példányok sajna általában kukacosak)
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
diónyi vaj
5 dl tejszín (magas zsírtartalmú
7 dl zöldség alaplé

bors

A vöröshagymát és fokhagymát apróra vágtam, a vargányát gombakefével megtisztítottam és vékonyra szeleteltem. Egy lábasban az olívaolajat és a vajat felhevítettem, majd megfuttattam rajta a hagymát és a fokhagymát. Erre dobtam a vargánya-szeleteket, sóztam, borsoztam és hagytam párolódni. Majd felöntöttem a zöldség alaplével és botmixerrel simára turmixoltam. Végül a tejszínnel besűrítettem, hagytam még egyet rottyanni és kész is lett a leves.
Amíg a leves még főtt, egy serpenyőt tűzforróra melegítettem, de nem tettem bele semmiféle zsiradékot. A kacsamájat kb  ujjnyi vastag szeletekre vágtam és mindkét oldalán 1-1 percig sütöttem. Majd egy tálra szedtem és hagytam hűlni.

Tálaláskor a mélytányér aljára tettem két szelet pirított májat, majd erre kanalaztam a vargányalevest.

5 megjegyzés:

  1. Mennyei! Mi néhány éve a Zemplénben nyaraltunk, ott volt reggel-este vargánya, de nem lehetett megunni.

    VálaszTörlés
  2. Imádom a vargányát...., nekem nem hiányzik belőle semmi, gomba, gombával :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...