2013. július 5.

Töltött csirkecomb

Igazán egyszerű vacsorát kért tőlem a család, nagy kedvenc ez is, és szerintem nem is bonyolult.
Régen mindig rizzsel ettük, mostanában bulgur, kamut és quinoa közül választ a férfinép.
Érdekes, mert az 5 évesem még mindig nagyon rizses, de kifejezetten a barnarizst szereti. A kicsi viszont teljesen odavan a bulgurért, néha csak úgy,magában is kéri, hatalmas adagokat bír a bendőjébe tolni. Férjuram legújabb kedvence pedig a quinoa, legutóbb csak annyit mondott rá: ezt akár hetente ötször is megenném.
A kamut pedig az én kedvencem, mióta pár hónapja kipróbáltuk, én előszeretettel készítem köretnek.
Most viszont hercegnő burgonyát kapott a család.

Hozzávalók 4 személyre:
4 egész csirkecomb
2 szikkadt zsemle
tej

bors
1 teáskanál majoranna
zellerlevél/petrezselyem
1 evőkanál pirospaprika
2 csirkemáj elkaparva
200 gramm csiperke
1 fej vöröshagyma
2 főtt tojás
1 egész (nyers) tojás

A csirkecombokat alaposan letisztogattam, megmostam, besóztam és félretettem.
Egy mély tálba apróra tépkedtem a zsemlét (vagy késsel is lehet vágni, ha már annyira szikkadt), és felöntöttem annyi tejjel, amit be tud szívni magába, de nem tocsog a tejben. Ha esetleg mégis több  a tej, egyszerűen csak nyomkodjuk ki a zsemléből.
Majd hozzáadtam a majorannát, a pirospaprikát, sóztam és borsoztam (ezt ízlés szerint csináljátok) és alaposan összegyúrtam a két kezemmel.
Egy kis lábasban kevés olajon az apróra vágott vöröshagymát megfuttattam, majd rádobtam a szintén apróra összevágott gombát és addig pároltam, amíg az összes levét el nem főtte a gomba. Mjad hagytam kicsit hűlni, ezalatt keményre főztem két tojást és tojásvágóval ezt is apró kockákra vágtam.

A zsemlés masszához hozzáadtam a vöröshagymás gombát,az elkapart májat,  a főtt tojásokat és egy csokor apróra összevágott zellerlevelet (lehet petrezselyem is), majd ismét jó alaposan összedolgoztam (lehet ám villával is dolgozni, de én a két kezemet szeretem használni).

Utoljára következett a nyers tojás, ezt végül már villával dolgoztam a töltelékbe.
Elővettem a csirkecombokat és a tölteléket óvatosan a bőre alá töltöttem, majd egymás mellé helyeztem egy tepsiben. A maradék tölteléket alufóliába tettem és becsomagolva a csirkecombok mellé helyeztem úgy, hogy a sütés utolsó 20 percében majd ki tudjam nyitni a csomagot, hogy a sült töltelék teteje megpiruljon.
A csirkecombok bőrét egy ecset segítségével kevés olajjal átkentem,  majd 200 fokos sütőben kb 
1 óra alatt szép pirosra sütöttem, miközben néha meglocsolgattam a combokat az alatta összegyűlő lével. (az utolsó 20 percben nyissuk ki az alufóliát, hogy meg tudjon pirulni a maradék töltelék.)

1 megjegyzés:

  1. Nálunk is favorit étel főleg most, hogy igazi tanyasi csirkét kaptunk, még az íze is teljesen más! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...