2013. május 27.

Csalánleves

Ezt a levest már nagyon régóta terveztem. Egészen pontosan tavaly óta. Aztán valahogy kimaradt. Idén, amikor szokásos őrilis végi feltöltődésünket töltöttük a Bodrog partján, megint megláttam a sok csalánt, de még mindig bátortalan voltam.
De anyósoméknál már nem vártam tovább: sógoromat rávettem, hogy induljunk csalánszedésre. Találtunk is jó sokat, a felső, zsenge részét szedtük, illetve Robi szedte én meg tartottam neki a tálat. Hehe, jó kis konyhatündér vagyok, mi? Jól összecsípetek másokat, hogy aztán finomat főzzek!
Nos, az eredmény kárpótolta Robit az égő kezekért (mert persze annyi eszünk nem volt, hogy kesztyűt vigyünk:-), nagyon finom, frissítő ízű tavaszi levest készítettem.
Mivel anyósoméknál a net iszonyú lassú, így meg sem próbáltam receptet vadászni, a medvehagyma-levesem alapján készítettem ezt a finomságot.

Nem szabad ám megijedni a csalántól, mert nem csak gyom-, hanem gyógynövény is: vértisztító hatása mellett magas a vas- és ásványi anyag tartalma, úgyhogy Hölgyeim és Uraim, kesztyűt fel és irány a közeli mező! Figyeljünk a növény tisztaságára, nem érdemes forgalmas út, poros szántóföld vagy kutyasétáltató ösvények mellől szedni!

Hozzávalók:
kb fél liter térfogatnyi zsenge csalánlevél (mi csak a tetején lévő zsenge hajtásokat csipkedtük le)
1 apróra vágott vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 liter húsleves alaplé (előző esti vacsorából maradt is éppen)
3 dl tejszín

bors

A csalánleveleket alaposan megmostam (gumikesztyűben érdemes, különben pár napig még sajognak az ujjak), majd félretettem.
Kevés olajon megfuttattam a vöröshagymát, majd rádobtam a zúzott fokhagymát és a csalánleveleket is és hagytam megfonnyadni. Majd felöntöttem a húslevessel és hagytam még kicsit forrni, végül botmixerrel az egészet alaposan leturmixoltam. Az utolsó finomításokat még sóval-borssal végeztem, végül felöntöttem a tejszínnel és hagytam még egyszer összerottyanni.

Én most nagyon kíváncsi voltam a tiszta ízére, így nem készítettem semmilyen levesbetétet, de baconchipssel vagy reszelt sajttal tudom elképzelni ezt a különleges levest.

Ugye kipróbáljátok?

3 megjegyzés:

  1. Én is így vagyok vele, régóta tervezem,csak a megvalósulása késik:)) Pedig nagyon megkóstolnám:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-D SZerintem készítsd el, nekem nagyon ízlett!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...