2013. április 10.

Kucsmagomba fehérboros-vajas mártással (medvehagymás pirítóson)

Na, kérem szépen, ez egy s.o.s. recept. Nincs egy órája, hogy megettük ezt a csodát, de muszáj megosztanom veletek, mert annyira, de annyira isteni volt! A férjem szerint minden nap lehetne ez az előétel, aztán lehetne ez a reggeli, majd az ebéd, majd a vacsora.
A kucsmagomba régóta piszkálta a fantáziámat. Kisgyerekként ettem párszor, nagymamámnak köszönhetően, és emlékeztem rá, hogy az íze fenséges, ha jól van elkészítve.
Aztán egyre több gasztroblogon botlottam bele, főleg Gabojsza csodás receptjei adták meg a végső lökést: nekem kucsmagombát kell szereznem. Drága bloggerbarátnőm, Era - akivel forró dróton tartjuk a kispesti és a lőrinci friss piaci infókról a kapcsolatot - szólt, hogy lőrincen van kucsmagomba, így ma reggel felkaptam a villamosra és pár megállóval később már ott álltam dobogó szívvel, hogy ugye lesz ma is??? És lett! De még milyen gyönyörű. Vettem is fél kilót, aminek egy részét - a szebb kalapokkal rendelkezőeket - félretettem tölteni, de a többi gombának egészen más sorsot szántam.
Minap Gabojsza egy fantasztikusan kinéző vega lambredottót készített, amibe pacal helyett kucsmagombát tett. Ez adta az ötletet: én is valamiféle kenyérre rakom. Aztán a többi valahogy jött magától.
Kevés olívaolajon megpirítottam a rozsos-magvas kenyereket, majd vékonyan medvehagyma-pestot kentem rájuk. Erre jött a leheletvékony füstölt sonka darabka és végül a fenséges kucsmagomba fehérboros-vajas mártással. Atyavilág, ennél finomabbat nem is tudom, mikor ettem. Ha tehetitek, próbáljátok ki, mert ez maga a mennyország!

Hozzávalók kb 6 szelet pirítóshoz:
20 dkg kucsmagomba kalapja
1 dl száraz fehérbor
50 ml húsleves alaplé
70 gramm vaj

A gombák szárát óvatosan kicsavartam, majd a kalapokat nagyon alaposan megmostam. Majd a kisebbeket félbe, a nagyobbakat negyedbe vágtam.
40 gramm vajat serpenyőben felhevítettem, ebbe az olvadt, forró vajba öntöttem a gombákat és 1 percig hagytam forrni. Nagyon fontos, hogy a kucsmagombát maximum 10 percig főzzük, különben elveszíti mind az állagát, mind a benne rejlő értékes ásványi anyagokat, olajokat.
1 perc forrás után hozzáadtam a húsleves alaplét és további 1 percig forraltam, majd következett a fehérbor, amivel további 5 percig forraltam, majd elzártam alatta a gázt. Végül a maradék 30 gramm hideg vajat is hozzáadtam és alaposan elkevertem, amitől a mártás jól besűrűsödött.
A fent leírt módon, medvehagymás pirítósra halmoztam és lassan próbáltam kiélvezni minden egyes falatot!

6 megjegyzés:

  1. Hát ez brutál finom lehet! Nekem is kell ilyen gombát beszereznem, ezt ki nem hagyhatom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Böbe, nem fogsz benne csalódni, tényleg isteni!

      Törlés
  2. akarom! ezt annyira annyira leírtad, hogy a számban éreztem az ízét.. pedig sosem ettem/láttam kucsmagombát :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, de örülök neki:-) Remélem ki is fogod próbálni és utána beszámolsz róla! Tuti nem fogsz csalódni! :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...