2013. április 23.

Édeskömény leves gravlaxal

Annyi finom zöldség van a piacon, amik nem csak sültek mellé jók köretnek, vagy salátába valóak, hanem bizony isteni levest is lehet készíteni belőlük. Ilyen az édeskömény is. Ugyan nagyon finom nyersen salátákba, vagy puhára sütve köretként, de nagyon izgatott, hogy milyen lenne levesnek.
Nagyon kellemes, kicsit ánizsos-édeskés az íze, de a gravlaxal tökéletesen ellensúlyoztam, így egy igen különleges levest tehettem a család elé. És bizony elfogyott az utolsó cseppig:-)

Hozzávalók:
1 édeskömény gumó
1 közepes fej vöröshagyma
1 evőkanál olaj

fehérbors
1 liter zöldségalaplé
2 dl tejszín

A vöröshagymát megpucoltam és apró kockára vágtam. Kevés olajon megpároltam, majd hozzáadtam az édesköményt és hagytam kicsit párolódni. Majd pár perc után felöntöttem az egészet a zöldségalaplével és 20 percen át főztem, amíg az édeskömény meg nem puhult. Ezután botmixerrel leturmixoltam (én kicsit darabosra hagytam, de lehet egészen simára is), felöntöttem tejszínnel és még ízlés szerint sóztam, borsoztam. Majd hagytam felrottyanni.
 Tálaláskor gravlaxal (azaz érlelt lazacszeletekkel) kínáltam.

Amilyen rövidke a recept, olyan gyorsan el is készül, próbáljátok ki, mert nagyon finom!

6 megjegyzés:

  1. Mennyeinek néz ki, nagyon ügyes vagy, Marka!

    VálaszTörlés
  2. Sajnos az egyetlen zöldségféle, amit ki nem állhatok, nem szeretem, pedig még termesztettem is régebben, nagyon szép növény:) De ettől függetlenül nagyon jól néz ki a levesed, főleg a lazaccal:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm:-) Sajnálom, hogy nem szereted, annyira férjem sem rajong érte, de a leves neki is bejött. Én viszont nagyon szeretem! :-)

      Törlés
  3. De hogy kikísérletezted, viszem is a receptet! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...