2012. szeptember 29.

Sóban érlelt kacsamell

Imádom az érlelt húsokat, legyen az sonka, marhahús vagy akár kacsamell. Kacsamellhez először pár évvel ezelőtt volt szerencsém, amikor a piacon füstölt, sóban érlelt kacsamellet vettem és itthon megkóstolva a mennyben jártam! Eszméletlenül jó íze volt és kész. Nem is firtattam tovább az ügyet, amikor megkívántam és volt rá pénzem, lementem a piacra és vettem egy kis darabot. Mert persze - mondanom sem kell - nem volt túl olcsó mulatság.
Aztán nyáron láttam a tévében egy műsort, amiben azt mutatták be, hogyan is lehet gyorspáccal érlelt kacsamellet készíteni. Azonnal megfogadtam, hogy ha megint lesz a háznál kacsamell, én bizony elkészítem.
És így is lett:-)

Hozzávalók:
kb 50 dekás kacsamell
50 dkg durva szemű tengeri só
1 evőkanál cukor
1 evőkanál durvára tört bors
kevés kakukkfű

A kacsamellet alaposan megtisztítottam, levágtam róla a felesleges hájat és inakat, megmostam és papírral szárazra törölgettem. Egy tálkában összekevertem a sót, cukrot, borsot és kakukkfüvet, majd egy mély edény aljára kb 1 ujjnyit öntöttem a keverékből. Erre fektettem bőrével lefelé a kacsamellet és alaposan betakargattam a maradék sós keverékkel, ügyelve, hogy mindent beborítson a só.
Aztán 5 napra hűtőbe tettem, minden nap leöntöttem róla a keletkező folyadékot és minden nap raktam rá kevés sót, ha már elkezdett kilátszani a kacsahús. (a só ugyanis kiszívja a nedvességet a húsból, egyúttal tartósítja is azt.)
5 nap múlva letörölgettem róla a sót és felszeletelten fél mm-es szeletekre. Magában, salátaágyon, rizottóhoz, tésztaételekhez kiváló finomság!
Jó étvágyat hozzá!

6 megjegyzés:

  1. Húúúú,ezt a páromnak nem mutatom,csak ha anyától hozok kacsát:))Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  2. És nagyon-nagyon finom. A férjem szerint übereli a montenegroi füstölt njegosi sonkát is! Persze a férjem elfogult, de az biztos, hogy jól sikerült!:-)

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon jól hangzik és még annál is jobban néz ki; az íze pedig a leg-leg lehet - szerintem próba lesz . köszönöm

    VálaszTörlés
  4. Örülök, ha kedvet kaptál! Nálunk ma el is fogyott:-( Majd írj, hogy milyen lett!:-)

    VálaszTörlés
  5. Mindenképpen elkészítem! Eszméletlenül néz ki!!! Meg tudnád nekem mondani kb. milyen hosszú ideig lehet eltartani?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk legtovább 2 hétig tartott, de őszintén szólva nem tudom. SZerintem a só elég rendesen tartósítja.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...