2012. augusztus 14.

Hagyományos feketeszeder lekvár

Igen, bizony, jól látjátok, végre hagyományos.
Most nem bonyolítottam, nem szépítgettem, nem "izgalmasítottam" és még csak nem is "markásítottam":-)))
A piacon van egy néni, aki kizárólag szedret és málnát árul. A sárga málnánál majdnem elcsábíultam, de aztán a cél felé fordítottam napbarnított orcámat és a hatalmas, fényes feketeszeder szemekre koncentráltam.
"3 kilót kérek!"- mondtam, és magamban már számoltam is, hogy fél kiló elmegy a Pavlova tortára (amit a SAD legújabb fordulójára készítek, mivel a téma: Díszíts gyümölccsel!), fél kilót eleszegetünk és marad 2 kiló, amiből finom szederlekvár készül.
A Befőzős csoportomban mindenféle csalogató szederlekvár recept kacsintgatott rám, de most nem hagytam magam. Mivel mézédes és szaftos, csodálatos gyümölcsöt kaptam, így nem volt kérdés, hogy ebben a zamatos finomságban most semmi helye holmi vaníliának, meg fahéjnak. Más gyümölcsnek meg pláne nem! És nem döntöttem rosszul, hiszen olyan ízes, szinte fűszeresnek érezhető zamat áramlott ki a szederszemekből már főzés közben, hogy egy részét muszáj volt kis tálkába szednem és elkóstolgatnom.

Nos, hazaérve fél kilót különtette a tortára, majd a gyerekekkel nekiláttunk kicsit csipegetni.
Szégyen, nem szégyen: a végére a 2 és fél kilóból 1,2 kg maradt:-)Ezzel azt hiszem elég jól érzékeltetem, milyen fantasztikus is volt a szeder.

Szóval ott álltam a konyhában, kicsit több, mint 1 kiló gyümölccsel és nekikezdtem.

Hozzávalók:
1,2 kg feketeszeder
fél citrom leve
300 gramm cukor
1 csomag 2:1 dzsemfix extra






A szedreket finoman, óvatosan megmostam, majd lábasba tettem. Ráöntöttem a cukrot és ráfacsartam a citromlevet, majd elkezdtem összefőzni. Hogy jobban eressze a levét, egy krumplinyomóval jól megnyomkodtam a gyümölcsöket, ettől fantasztikus, szinte fekete levet eresztett.
Kb fél órán át főztem, majd hozzáadtam a dzsemfixet, amivel még 3 percen át forraltam.
A kész szederlekvárt csírátlanított üvegekbe töltöttem (a befőttesüvegeket még a befőzés előtt alaposan elmostam Domestos-os vízben és meleg (kb 120 fokos) sütőben kb 20 percig csírátlanítottam fedővel együtt úgy, hogy egy tálcára állítottam az üvegeket szájával felfelé és mellé tettem a tálcára a fedőkkel együtt), fejre állítottam pár percre, és már ment is a puha takaró alá a dunsztba!

3 megjegyzés:

  1. Szia Marka!
    koszi a receptet, tokeletes! hetfon parom probalta ki, a frissen szedett szederbol lett ket kis uveggel, ma pedig en kovettem ot. szuper a cukorarany, se nem keves se nem sok. Nekunk nagyon bejott, ezutan csak ez. Mi dzsemfixet sem tettunk bele, fedo nelkul kicsit tovabb foztem hogy surubb legyen. Udv, Konyhamalac

    VálaszTörlés
  2. Halihó!
    A magok mennyire zavaróak majszolás közben? Mondjuk lekváros kenyéren?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. SZia! Engem egyáltalán nem zavartak, de ha félsz tőle, sűrű szitán préseld át az egészet. :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...