2012. augusztus 16.

Házi chips - Egy Doboz Élete játékra

Rettenetesen egyszerű, már-már szégyellnivalóan puritán kis "receptecske" következik.
Az ihletet - illetve az ötletet arra, hogy ezt megosszam - a Doboz Élete játék következő fordulója adta. Dizájnmenza következő feladatként azt eszelte ki, hogy készítsük el - kivételesen változtatás nélkül - azokat az ételeket, amiket imádunk megvenni boltokban, gyorséttermekben, annak ellenére, hogy tudjuk, tele van mesterséges színezőkkel, adalékanyagokkal, ízfokozókkal.



Ezer és ezer ötlet kavargott a fejemben, aztán rájöttem, a legnagyobb kedvencemet mindenképpen közkincsé kell tennem.
Már hallom is a képernyők mögötti ciccegést és látom a fejrázást, hogy mégis ebben mi a találmány.
Hiszen sült krumplit bármikor ehetünk. Mégis, eddig bármilyen társaságban rukkoltam elő a házi chipsemmel, mindenki a fejéhez kapott, hogy aztaaa, ez mennyire egyszerű!
Igen, egyszerű, de nagyszerű: a házi chips!

Hozzávalók:
1 kg burgonya

olaj

...ééééés egy UBORKARESZELŐ! (de a konyhagép vékonyra szeletelő korongja is megteszi:-)

Pucoljuk meg a krumplit és uborkareszelőn gyaluljuk le (vagy konyhagépbe dobáljuk be), majd hagyjuk kicsit szikkadni. Bő olajban süssük meg, de a tökéletesen ropogós chips elérése érdekében egyenként tegyük a bő és nagyon forró olajba és ne zsúfoljuk tele a sütőedényt. Valahogy így:

 Amikor már szép aranysárgák, vegyük ki konyhai törlőpapírra, hagyjuk, hogy lefolyjon róla a maradék olaj, majd sózzuk és tegyük külön tányérra.

Legjobb,ha pár órát állni hagyjuk, én pl mindig előző nap készítem el és másnap sokkal ropogósabb lesz.
Ha ízesíteni akarjuk, még tűzforrón, a sütőedényből kivéve érdemes hőálló műanyag edénybe tenni, rászórni a fűszereket (pl pirospaprika, bors, szárított zellerlevél, szárított metélőhagyma, fokhagymapor), rátenni a tetejét és óvatosan, mégis alaposan összerázni. Talán nem lesz olyan egyenletesen bevonva minden chipskarika, mint a boltinál, de ízre sokkal, de sokkal finomabb!

Készíthetünk hozzá mártogatóst - vagy divatos nevén dip-et is.

Mi tegnap a frissen elkészült zakuszkámba mártogattuk, de paradicsomszósz és tejfölös-hagymás szósz is nagyon megy hozzá.

Bazsalikomos paradicsomos mártogatós:
1 kis fej vöröshagymát felkockázok és kevés olajon megpárolom. 4 meghámozott paradicsomot apró kockákra vágok és a hagymához adom. Hozzádobok 2-3 gerezd, négyrét vágott fokhagymát is, sózom, borsozom, ízlés szerint pár levél bazsalikomot is beletépkedek és 20 percen át főzöm.
Hagyom kihűlni és már kész is a mártogatós.
(aki nem szereti a darabkákat, botmixerrel pürésítheti)

Hagymás-tejfölös mártogatós:
Egy kis fej vöröshagymát nagyon-nagyon apró kockákra vágok. 2 fej fokhagymát fokhagymanyomón áttörök és vagy 20 szál metélőhagymát is apróra vágok. Ezt a sok finom hagymát 5 dl tejfölbe szórom, ízlés szerint sózom, borsozom, kevés mustárt és majonézt adok hozzá. Alaposan összekeverem és már lehet is mártogatni!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...