Igen, bizony, jól látjátok, végre hagyományos.
Most nem bonyolítottam, nem szépítgettem, nem "izgalmasítottam" és még csak nem is "markásítottam":-)))
A piacon van egy néni, aki kizárólag szedret és málnát árul. A sárga málnánál majdnem elcsábíultam, de aztán a cél felé fordítottam napbarnított orcámat és a hatalmas, fényes feketeszeder szemekre koncentráltam.
"3 kilót kérek!"- mondtam, és magamban már számoltam is, hogy fél kiló elmegy a Pavlova tortára (amit a SAD legújabb fordulójára készítek, mivel a téma: Díszíts gyümölccsel!), fél kilót eleszegetünk és marad 2 kiló, amiből finom szederlekvár készül.
A Befőzős csoportomban mindenféle csalogató szederlekvár recept kacsintgatott rám, de most nem hagytam magam. Mivel mézédes és szaftos, csodálatos gyümölcsöt kaptam, így nem volt kérdés, hogy ebben a zamatos finomságban most semmi helye holmi vaníliának, meg fahéjnak. Más gyümölcsnek meg pláne nem! És nem döntöttem rosszul, hiszen olyan ízes, szinte fűszeresnek érezhető zamat áramlott ki a szederszemekből már főzés közben, hogy egy részét muszáj volt kis tálkába szednem és elkóstolgatnom.
Nos, hazaérve fél kilót különtette a tortára, majd a gyerekekkel nekiláttunk kicsit csipegetni.
Szégyen, nem szégyen: a végére a 2 és fél kilóból 1,2 kg maradt:-)Ezzel azt hiszem elég jól érzékeltetem, milyen fantasztikus is volt a szeder.
Szóval ott álltam a konyhában, kicsit több, mint 1 kiló gyümölccsel és nekikezdtem.
Hozzávalók:
1,2 kg feketeszeder
fél citrom leve
300 gramm cukor
1 csomag 2:1 dzsemfix extra
A szedreket finoman, óvatosan megmostam, majd lábasba tettem. Ráöntöttem a cukrot és ráfacsartam a citromlevet, majd elkezdtem összefőzni. Hogy jobban eressze a levét, egy krumplinyomóval jól megnyomkodtam a gyümölcsöket, ettől fantasztikus, szinte fekete levet eresztett.
Kb fél órán át főztem, majd hozzáadtam a dzsemfixet, amivel még 3 percen át forraltam.
A kész szederlekvárt csírátlanított üvegekbe töltöttem (a befőttesüvegeket még a befőzés előtt alaposan elmostam Domestos-os vízben és meleg (kb
120 fokos) sütőben kb 20 percig csírátlanítottam fedővel együtt úgy,
hogy egy tálcára állítottam az üvegeket szájával felfelé és mellé tettem
a tálcára a fedőkkel együtt), fejre állítottam pár percre, és már ment is a puha takaró alá a dunsztba!
Szia Marka!
VálaszTörléskoszi a receptet, tokeletes! hetfon parom probalta ki, a frissen szedett szederbol lett ket kis uveggel, ma pedig en kovettem ot. szuper a cukorarany, se nem keves se nem sok. Nekunk nagyon bejott, ezutan csak ez. Mi dzsemfixet sem tettunk bele, fedo nelkul kicsit tovabb foztem hogy surubb legyen. Udv, Konyhamalac
Halihó!
VálaszTörlésA magok mennyire zavaróak majszolás közben? Mondjuk lekváros kenyéren?
SZia! Engem egyáltalán nem zavartak, de ha félsz tőle, sűrű szitán préseld át az egészet. :)
Törlés