2012. augusztus 28.

A balatoni nyár:-)

Bergmann Cukrászda
Végre eljött az augusztus, amikor is évek óta 1-1 hosszú hétvégére leugrunk Zánkára.
És ha már a Balatonon vagyunk, nem hagyhatunk ki pár gasztronómiai csodát, ami elkényezteti gyomrunkat és ízlelőbimbóinkat.
Így adódott, hogy belebotlottam a neten a legjobb balatoni éttermek és cukrászdák listájába és ebből szemezgetve döntöttem a balatonfüredi Bergmann Cukrászda és a badacsonytomaji Muskátli Családi Kisvendéglő és Cukrászda mellett.

Látogatók szempontjából nem éppen a legjobbkor érkeztünk a Bergmann Cukrászdához: javában szombat délután volt és az emberek édességre vágytak. És valamiért mindenki a Bergmannhoz jött, legalábbis mi úgy éreztük. 10 percet vártunk egy parkolóhelyre, majd bent is sok vásárló fogadott.
Mi a Petőfi utcai cukrászdát látogattuk meg, de a Balaton közvetlen közelében, a Zsigmond utcában is megbújik egy Bergmann, amit szintén érdemes felkeresni, ha van rá időnk.

Nekünk sajnos nem volt, így kivártuk sorunkat és csöppet sem bántuk meg.
Mivel minden asztal foglalt volt és Zánka is nagyon közel, így az elvitel mellett döntöttünk.
A specialitások közül a Morgan kapitány tortát, az Ír kávé tortát és a Gellért roládot próbáltuk ki, a "sima" sütik közül a Fekete Macskát és a Pisztáciás szeletet választottuk.

Pisztáciás szelet
Gellért rolád
Morgan kapitány tortája
Ír kávétorta
Fekete Macska
Nálam a Gellért rolád volt a nyerő, ebben párizsi csokoládékrém volt rumos-meggydarabokkal és grillázzsal. A második helyezett Morgan Kapitány csodás rumos-csokis piskótája volt könnyű vaníliakrémmel töltve, majd rögtön a nyomában az Ír kávétorta következett. A pisztáciás szelet krémje, bár igen pisztáciás volt, de ha a torta tetején nem lett volna a finom piros gyümölcsökből készült lekvár, akkor eléggé semmitmondó lett volna, de így a tortát az előkelő 4. helyre emelte. Sajnos a Fekete Macska a rettenetesen száraz kakaós piskótája miatt az utolsó helyre került, pedig a rajta lévő éjfekete csokoládé réteg nagyon csábító volt. Sajnos pogácsából már nagyon kifogytak, de azért még ott árválkodott 2 szép hagymás pogi, ami tényleg fantasztikusan könnyű tésztából és édeskés sült hagymából készült , igazán megérte elhozni a két kis árvát:-)

Persze nem hagyhattuk ki a helyszínen a kézműves fagyikat: csokoládé, vanília, bodza, rumos szilva és pisztácia fagylaltokat teszteltünk.
A győztes egyértelműen a pisztácia lett, ami finoman pörkölt ízével az általam eddig legjobbnak tartott Krisztina cukrászdás díjnyertes pisztácia fagyit is lemosta az első helyről.
A bodza fenomenális volt, selymes, savanykás és tele finom virágdarabkákkal. A rumos szilva őrületes, a csokoládé nagyon csokis és a vanília lágy és édes!
Egyszóval a fagyijuk nálam minden szempontból (íz, adag, selymesség, lágyság) az első helyen végzett.

És hogy éttermi élményeinkről is megemlékezzek: utolsó napunkon ellátogattunk a badacsonytomaji Muskátli Kisvendéglőbe, amit a Szita család üzemeltet.
Kívülről jellegtelen épület, de belül igazán hangulatos, kockás abroszos asztalok fogadtak minket.
Az étlap igazán étvágygerjesztőnek hangzó magyaros ételeket rejtett. Volt itt marha,sertés és csirkehús, de találtunk libamájból készült finomságokat és balatoni halételeket is.

 
Mivel nagy halrajongó család vagyunk, így harcsapaprikást rendeltünk nokedlivel, mandulás harcsaszeletet tejszínes krumplipürével és őszibarack-kompóttal, én pedig a szokásos (minden étteremben letesztelendő) hagymás rostélyost választottam.
Nos, csak szuperlatívuszokban tudok a felszolgált ételekről beszélni. Bár a harcsapaprikás nem a hagyományos módon készült, mégis a bundába rejtett, majd paprikás-tejfölös szósszal leöntött harcsaszeletek tökéletesen harmonizáltak a finom és egyáltalán nem szétfőzött nokedlivel.
A mandulás harcsa ropogós panírbundában bújt meg, a bundát mandulával borították, ami finoman kiemelte a harcsa szaftos ízét. A tejszínes burgonyapüré fantasztikusan finom volt és az őszibarack kiváló kiegészítőjeként szolgált a harcsaszeletek mellé.
A hagymás rostélyos... Nos, elöljáróban el kell mondanom: szinte minden étteremben, ahol járok, hagymás rostélyost rendelek, mert valamiért úgy gondolom, ez az az étel, amin keresztül le tudom mérni, milyen is a szakács. Nagyon kell vigyázni a húsra, ne legyen száraz vagy rágós, ne úsztassák el a mustárban. A hagyma pedig legyen ropogós, mégse legyen túlsütve, lehessen érezni a hagyma ízét!
Nos, ez a hagymás rostélyos életem egyik legfinomabbja volt. Minden - számomra fontos - kritériumnak megfelelt, így az utolsó falatig elfogyott.
Desszertnek mindannyian a pincér által ajánlott "Laci sütit" választottuk, ami lekváros piskótatekercset rejtett elfektetve és csoki-vaníliakrémmel körbevéve, pár szem dióval megbolondítva. Ebben sem csalódtunk, majd a következő meglepetés a fizetéskor ért minket, hiszen ajándékba kaptuk a család házi száraz fehérborát.
A Muskátli Éttermet ajánlom mindenkinek, aki hangulatos, kockás abroszos kisvendéglőre vágyik, ahol a kiszolgálás rendkívül kedves és figyelmes, az ételek pedig háziasak és ízletesek, az adagok bőségesek!

Mandulás harcsa

Hagymás rostélyos

Harcsapaprikás nokedlivel

Laci süti

2 megjegyzés:

  1. Egyszer majd próbáld ki a Bergmann-ban a bavarois tortát - hmmmmmm

    VálaszTörlés
  2. Rendben, ki fogom. Sajnos csak jövőre megyünk megint arra, de akkor mindenképpen útba ejtjük újra!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...