Bergmann Cukrászda |
És ha már a Balatonon vagyunk, nem hagyhatunk ki pár gasztronómiai csodát, ami elkényezteti gyomrunkat és ízlelőbimbóinkat.
Így adódott, hogy belebotlottam a neten a legjobb balatoni éttermek és cukrászdák listájába és ebből szemezgetve döntöttem a balatonfüredi Bergmann Cukrászda és a badacsonytomaji Muskátli Családi Kisvendéglő és Cukrászda mellett.
Látogatók szempontjából nem éppen a legjobbkor érkeztünk a Bergmann Cukrászdához: javában szombat délután volt és az emberek édességre vágytak. És valamiért mindenki a Bergmannhoz jött, legalábbis mi úgy éreztük. 10 percet vártunk egy parkolóhelyre, majd bent is sok vásárló fogadott.
Mi a Petőfi utcai cukrászdát látogattuk meg, de a Balaton közvetlen közelében, a Zsigmond utcában is megbújik egy Bergmann, amit szintén érdemes felkeresni, ha van rá időnk.
Nekünk sajnos nem volt, így kivártuk sorunkat és csöppet sem bántuk meg.
Mivel minden asztal foglalt volt és Zánka is nagyon közel, így az elvitel mellett döntöttünk.
A specialitások közül a Morgan kapitány tortát, az Ír kávé tortát és a Gellért roládot próbáltuk ki, a "sima" sütik közül a Fekete Macskát és a Pisztáciás szeletet választottuk.
Pisztáciás szelet |
Gellért rolád |
Morgan kapitány tortája |
Ír kávétorta |
Fekete Macska |
Persze nem hagyhattuk ki a helyszínen a kézműves fagyikat: csokoládé, vanília, bodza, rumos szilva és pisztácia fagylaltokat teszteltünk.
A győztes egyértelműen a pisztácia lett, ami finoman pörkölt ízével az általam eddig legjobbnak tartott Krisztina cukrászdás díjnyertes pisztácia fagyit is lemosta az első helyről.
A bodza fenomenális volt, selymes, savanykás és tele finom virágdarabkákkal. A rumos szilva őrületes, a csokoládé nagyon csokis és a vanília lágy és édes!
Egyszóval a fagyijuk nálam minden szempontból (íz, adag, selymesség, lágyság) az első helyen végzett.
És hogy éttermi élményeinkről is megemlékezzek: utolsó napunkon ellátogattunk a badacsonytomaji Muskátli Kisvendéglőbe, amit a Szita család üzemeltet.
Kívülről jellegtelen épület, de belül igazán hangulatos, kockás abroszos asztalok fogadtak minket.
Az étlap igazán étvágygerjesztőnek hangzó magyaros ételeket rejtett. Volt itt marha,sertés és csirkehús, de találtunk libamájból készült finomságokat és balatoni halételeket is.
Mivel nagy halrajongó család vagyunk, így harcsapaprikást rendeltünk nokedlivel, mandulás harcsaszeletet tejszínes krumplipürével és őszibarack-kompóttal, én pedig a szokásos (minden étteremben letesztelendő) hagymás rostélyost választottam.
Nos, csak szuperlatívuszokban tudok a felszolgált ételekről beszélni. Bár a harcsapaprikás nem a hagyományos módon készült, mégis a bundába rejtett, majd paprikás-tejfölös szósszal leöntött harcsaszeletek tökéletesen harmonizáltak a finom és egyáltalán nem szétfőzött nokedlivel.
A mandulás harcsa ropogós panírbundában bújt meg, a bundát mandulával borították, ami finoman kiemelte a harcsa szaftos ízét. A tejszínes burgonyapüré fantasztikusan finom volt és az őszibarack kiváló kiegészítőjeként szolgált a harcsaszeletek mellé.
A hagymás rostélyos... Nos, elöljáróban el kell mondanom: szinte minden étteremben, ahol járok, hagymás rostélyost rendelek, mert valamiért úgy gondolom, ez az az étel, amin keresztül le tudom mérni, milyen is a szakács. Nagyon kell vigyázni a húsra, ne legyen száraz vagy rágós, ne úsztassák el a mustárban. A hagyma pedig legyen ropogós, mégse legyen túlsütve, lehessen érezni a hagyma ízét!
Nos, ez a hagymás rostélyos életem egyik legfinomabbja volt. Minden - számomra fontos - kritériumnak megfelelt, így az utolsó falatig elfogyott.
Desszertnek mindannyian a pincér által ajánlott "Laci sütit" választottuk, ami lekváros piskótatekercset rejtett elfektetve és csoki-vaníliakrémmel körbevéve, pár szem dióval megbolondítva. Ebben sem csalódtunk, majd a következő meglepetés a fizetéskor ért minket, hiszen ajándékba kaptuk a család házi száraz fehérborát.
A Muskátli Éttermet ajánlom mindenkinek, aki hangulatos, kockás abroszos kisvendéglőre vágyik, ahol a kiszolgálás rendkívül kedves és figyelmes, az ételek pedig háziasak és ízletesek, az adagok bőségesek!
Mandulás harcsa |
Hagymás rostélyos |
Harcsapaprikás nokedlivel |
Laci süti |
Egyszer majd próbáld ki a Bergmann-ban a bavarois tortát - hmmmmmm
VálaszTörlésRendben, ki fogom. Sajnos csak jövőre megyünk megint arra, de akkor mindenképpen útba ejtjük újra!
VálaszTörlés