2012. augusztus 30.

Sajtos-tojásos kacsazsír-krém

Mint már említettem, anyósomék tartanak kacsát és szerencsére tömnek is egy párat, így van bőven hízott kacsa. Ennek nagy előnye, hogy ha kacsahúst sütök, mindig marad a tepsi alján rengeteg zsír. Úgy vettem észre, hogy ezt az emberek többsége szépen ki is önti, meg sem ismervén a kacsazsír csodáját! Pedig mekkora reggelire egy jó kis kacsazsíros kenyér! Vaaaagy, tepsis burgonya kacsazsírral nyakon öntve és úgy ropogósra sütve.
Egy szó, mint száz:rengeteg felhasználása van a kacsazsírnak, amiből most egy reggelinek való, nagy kedvencemet osztom meg veletek.

Hozzávalók:
2 dl kacsazsír (még kicsit folyós állapotban, de már mindenképpen kihűlten)
1 főtt tojás
1 fej vöröshagyma
5 dkg reszelt trappista sajt

bors
majoranna

A kacsazsírt én kétféleképpen készítem. Az egyik, amikor kisütök valami finom sült kacsahusit, ilyenkor megtűzdelem fokhagymával, fűszerezem és ezt a fűszeres kacsazsírt dolgozom fel.
A másik, amikor nem sütök kacsát és veszek külön kacsahájat. Ezt szintén megtűzöm fokhagymával, sózom, borsozom, majorannával megszórom és alaposan kisütöm.
Mindkét esetben hagyom, hogy a zsír kihűljön, közben megfőzöm a tojást, összevágom a hagymát és lereszelem a sajtot.
Majd a kihűlt kacsazsírhoz keverem, jó alaposan összekavarom, hogy minden összetevő elegyedjen.
Ízlés szerint megsózom, majd mehet a hűtőbe. Másnap már lehet is kenyérre kenni!

Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...