2013. augusztus 26.

Kongó torta

Ismét részt vettem a blogkóstoló játékon, azaz gasztrobloggerek egymás blogjairól főznek, természetesen kisorsolt blogger honlapjáról. Én most Teller Zsuzsi blogját kaptam és be kell valljam, ennyire még egyik Blogkóstolónak sem örültem. Zsuzsi blogjáról már készítettem finomságokat (csokoládés pilletorta, citromtorta muffin formában) és most sem kellett sokat gondolkodnom, hogy mit készítsek. Amikor pár hete közzétette Zsuzsi a Kongó torta receptjét, már akkor elhatároztam, hogy elkészítem valamilyen alkalomra. Igaz, tortákat általában valami neves eseményre készítek, de most a Blogkóstoló elsőbbséget élvez. És mivel nincs a közelben nevezetes esemény, úgy döntöttem, hogy ez egy "csak úgy" torta lesz.
Szerencsére éppen vendégek jöttek tegnap, így a torta nagy része el is fogyott.
És hogy milyen volt? Hát mennyei!
Igaz, a cukor mennyiségeken változtattam kicsit és az elkészítés sem egészen úgy zajlott, mint Zsuzsi oldalán található eredeti receptben, na de lássuk a teljes történetet:

Hozzávalók 23 centis tortához:
a tésztához (nekem 5 lap lett ebből a mennyiségből):
180 gramm puha vaj
150 gramm cukor
7 tojás
150 gramm rétesliszt

a krémhez:
420 gramm puha vaj
300 gramm olvasztott étcsokoládé
150 gramm porcukor
150 gramm mogyoró (nekem itthon mogyoró-krokantom volt)

a karamellhez:
250 gramm cukor

A tészta készítése:
Először a tésztát készítettem el, azaz a tojások sárgáját a cukorral és a puha vajjal kikevertem. Ezután felvertem a tojásfehérjét és óvatosan összeforgattam a cukros sárgájával. Végül a lisztet adtam hozzá és összekevertem.
Ezután elővettem a tortaformámat és sütőpapírból 5 karikát vágtam, ami pont belepasszolt a tortaforma aljába.
Ezután mérlegen kimértem a krémet és elosztottam 5 felé (illetve először 6 felé osztottam, de az egy tésztalapra jutó mennyiség olyan kevés volt, hogy újragondoltam és inkább 5 lapot készítettem).
A sütőt előmelegítettem 200 fokosra és az első sütőpapírt a tortaforma aljára tettem. Majd a kimért 1 adagnyi krémet a sütőpapírra kenegettem egy kanál segítségével, végül betoltam a sütőbe és kb 6-7 perc alatt szép aranysárgára sütöttem. Óvatosan kiemeltem a piskótát a sütőpapírral együtt és következett a második lap egészen addig, amíg mind az 5 lap el nem készült.

A karamellréteg készítése:
A lapokat szépen egymás mellé tettem hűlni, közben pedig elkészítettem rá a karamell réteget. A 250 gramm kristálycukrot egy kis lábasba tettem és kis lángon megolvasztottam. Amikor az összes cukorkristály elolvadt és a massza szép karamellszínű lett, a gázt takarékra vettem és elkezdtem kenni a lapokat, megvajazott késsel (különben a karamell megszilárdulva a késre köt). Mivel a forró karamell 1-2 másodperc alatt megköt, ezért nagyon gyorsan (és óvatosan) kell dolgoznunk: az első lapot a lábas közelébe tettem, 2-3 evőkanálnyi karamellt ráöntöttem és már kaptam is fel a kést, hogy elegyengessem a tortalapon. Közben a lábast visszatettem a legalacsonyabb lángra, hogy nehogy megkössön benne a karamell.
A tortalapra érdemes körkörösen csorgatni a karamell-réteget, így könnyebb az egész lapot bekenni vele. Aztán jött a többi tésztaréteg is, a maradék karamellel pedig mind az 5 tésztán eligazgattam a kimaradt részeket.

A krém készítése:
Következő lépés a krém elkészítése volt. Az eredeti receptben a krémbe kéne még tojássárgája is, de Zsuzsi is elhagyta, én sem erőltettem.
Tehát a csokoládét megolvasztottam, majd a puha vajhoz kevertem és félretettem. Ezután jött az a lépés, amit végül elvetettem. Az eredeti receptben 300 gramm kockacukrot kell egyenként vízbe mártani, majd egy lábasban hólyagosra főzni, hagyni kihűlni, végül a csokikrémhez önteni.
Nos, én ezt meg is tettem (de csak 200 gramm cukorral, mert a tésztán lévő karamellréteg amúgy is elég édessé teszi a tortát), fel is főztem, majd hagytam hűlni. Aztán negyed óra múlva döbbenten vettem észre, hogy ahogy hűl, úgy keményedik és visszakristályosodik a cukor. Újra felmelegítettem és egy kevés csokoládékrémen (2-3 evőkanálnyi) próbáltam ki az összekeverést. Ez volt a szerencsém, ugyanis a hideg csokikrémhez érve a cukorszirup ismét kikristályosodott és ropogott a fogam alatt, szinte élvezhetetlen módon. (Ha valaki tudja, hol hibáztam, lécci írja meg a megoldást!!!)
Így ezt a megoldást elvetve a csokikrémbe porcukrot kevertem. Mivel itthon mogyoró-krokantom volt - ami cukrozott mogyoródarabka - ezért visszavettem a porcukor mennyiségéből és a megadott 300 gramm helyett csak 150 grammot használtam.
A krém, mivel kicsit folyósabb volt, ment a hűtőbe kicsit szilárdulni 1 órára, majd habverővel jó habosra kevertem.
Szóval a csoki, a vaj és a porcukor habosra keverve, végül beleöntöttem a mogyoró krokantot is és ezzel is alaposan elkevertem.

Már csak a torta összeállítása volt hátra: elővettem egy tálat, amire rátettem az első tésztalapot. Előzőleg - Zsuzsi tanácsára - egy kés tompa felével megütögettem a cukormázas lapokat, hogy később könnyebb legyen szeletelni. A tésztalapra kentem a csokis krémből, majd megint tésztalap és újra csokikrém, amíg az utolsó tésztát fel nem tettem a tortára. Végül, a maradék krémet rákentem a torta tetejére és oldalára. Mogyoró-krokanttal díszítettem.


(a krémmel egyetlen problémám volt: szobahőmérsékleten nagyon hamar olvadt!)

Tudom, nem a legegyszerűbb torta, de higgyétek el, megéri a fáradozást, mert egy igazán csokis, selymes krém párosul a finoman ropogós tortalapokkal.


8 megjegyzés:

  1. Hmmm Marka, ha ez a "csak úgy", akkor jól feladtad magadnak a leckét az alkalmakra :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-D Háááát igen, ez azért kicsit nehezebb volt, mint gondoltam, de nagyon élveztem a készítését. Igazi kikapcsolódás volt :-)

      Törlés
  2. Na, most így első felindulásból nem mennék neki az elkészítésének, de nagyon hálás lennék, ha küldenél egy szeletet!:)

    VálaszTörlés
  3. Gyors voltál és nagyon ügyes. Nem semmi ezt a tortát összehozni! Bevallom én is élvezem a kihívásokat:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Hajni és Zoli :-) Jó volt végre egy nem mindennapi tortát csinálni :-)

      Törlés
  4. Ügyes vagy! Guszta nagyon ez a torta. Talán apa szülinapján ilyennel fogom meglepni:))

    VálaszTörlés
  5. Úgy örülök, hogy elkészítetted és ízlett! :))) A hólyagpróbáig felfőzött cukor - természeténél fogva - nekem is kezdett visszakristályosodni, így langyosan tettem a margarinhoz és jól ki is egyenlítették egymást, selymes lett a krém. Ha magunknak csinálnám, tutira a kedvenc csokitortám étcsokis krémjével csinálnám tejjel és sok-sok csokival...;-P

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...