2013. augusztus 9.

Feketeszedres joghurttorta

Javában dúl a feketeszeder szezon, én pedig valami finom szedres tortára vágytam. A hétvégén sógornőm készített istenibarackos joghurttortát, gondoltam, ez tökéletes lenne szederrel.
Alapnak a jól bevált darált keksz+vaj kombót választottam, ami remekül ment a krémes, fanyar joghurthoz.
Összességében egy nagyon finom, gyors tortát sikerült összedobni, amiből biztosan készül még pár ismétlés, csak mindig más idénygyümölccsel.

Hozzávalók:
500 gramm feketeszeder
400 gramm natúr joghurt
500 ml habtejszín
1 zacskó expressz zselatin fix
2 evőkanál porcukor

az alaphoz:
250 gramm darált keksz
130 gramm olvasztott vaj

a tetejére:
kb 12 szem szeder, hosszában félbevágva
tortazselé


Először a keksz-alapot készítettem el: a vajat megolvasztottam, hozzáadtam a darált kekszhez és villával elkevertem. Majd egy 23 centis tortaforma aljára szórtam, kanállal elsimítottam és egy egyenes talpú pohár segítségével oda"döngöltem" a forma aljához.
Hűtőbe tettem, majd nekiláttam a krém elkészítésének.
A feketeszedret átöblítettem, kiszedtem belőle pár darabot (kb 12 szemet), amit majd a díszítéshez fogok használni.
Egy nagy tálba öntöttem a joghurtot és a zselatin fixet, majd kézi habverővel alaposan összekevertem. Hozzáadtam a 2 evőkanál porcukrot (nekem így pont jó édes lett, de aki édesszájúbb, tehet bele többet is), végül hozzáöntöttem a folyékony habtejszínt és ezt is alaposan elkevertem kézi habverővel.
Az utolsó feladat a szeder óvatos hozzákeverése volt: beleöntöttem a joghurtos krémbe, majd óvatos mozdulatokkal, egy kanál segítségével átkevertem, hogy mindenhova jusson a szederből.
A hűtőből kiszedve a tortaformát, a krémet a kekszalapra öntöttem, majd visszatettem a hűtőbe dermedni 2 órára.
2 óra elteltével elkészítettem a tetejére csorgatott tortazselét a hátoldalon lévő használati utasítás szerint, majd a megdermedt tortára tettem a félbevágott szederszemeket, amire próbáltam egyenletesen rácsorgatni a zselét. Egész éjszakára ment a hűtőbe a torta, majd tálalás előtt óvatosan körbevágtam késsel és leszedtem a kapcsos szélét.

Jó étvágyat hozzá!

10 megjegyzés:

  1. Egyszerű és egyben nagyszerű ! Csodás lett :)

    VálaszTörlés
  2. Istenien hangzik és úgy is néz ki! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Janka, akkora sikere volt, hogy kétszer is megcsináltam :-)

      Törlés
  3. Marka, ez mennyei! Én is feketeszedreztem ma - lekvár formában :)

    VálaszTörlés
  4. hihetetlenül finom volt, nyáron én is megcsináltam kétszer, a barátom odáig volt érte, illetve majd a közeljövőben megismétlem, mert kaptam házi fekete szeder lekvárt :P köszönöm a receptet!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy ízlett! Legközelebb fényképezd le nyugodtan (nem kell ám profi fotó) és küldd el nekem, hadd tegyem ki a büszkeségfalra :-)

      Törlés
    2. rendben!:) a sztracsis tortádat is ki szeretném majd próbálni, alig várom hogy legyen hozzá alkalom :)

      Törlés
  5. Én ma készìtettem el. Annyit vàltoztattam rajta,hogy egy edénybe a joghurtot 5 ek cukorral és 2 cs.vanilias cukorral langyosítottam. Egy màsik edénybe 3 dl vízhez 1.5 cs étkezési zselatint tettem és ezt is langyosìtottam. A harmadik edénybe a habot vertem fel. Utàna a hàrom edénykémet egybe öntöttem és jól összekavartam.. a krémből egy kis adagot kivettem és a keksz alap fölé került egy àfonyàs réteg és utàna a maradék fehér krém. NYAMIIIII :-) Szupi egyszerű és gyors recept. Köszönöm. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú, nagyon finom lehetett, örülök, hogy újításokkal készítetted el :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...