2013. augusztus 21.

Csokoládés-vörösboros szilvás lepény

Ismét egy kiváló bloggerina adott ihletet, méghozzá Gabi, akinek csodás süteményeit mindig megcsodálom. Most pedig el is készítettem az egyiket.
Kaptam szilvát barátnőmtől és amit a gyerekek nem ettek meg, azt sütinek szántam. Keresgéltem a neten, de amikor Gabriella konyhájában ráleltem erre a pikáns sütire, tudtam: ez lesz az igazi!
Gabi figyelmeztetett, hogy érdemes egyből dupla adagot csinálni és bizony igaza lett. Amikor elékészültem vele, nagyobbik fiam még nem aludt, ezért kiosont hozzám a konyhába és megkóstolta. Na, azt a könyörgést, hogy "kérek még Anya, Te vagy a legjobb Anya, csak adj még!" Én meg csak olvadoztam. A dicsérettől és a kóstolástól egyaránt!
Nem kell megijedni, az alkohol sütés közben elpárolog és csak a pikáns, finom íz marad. A csokoládés ízt csodásan kiegészíti a szilva savanyúsága és a rákaramellizálódott fahéjas cukor. Egyszóval ismét mennyei süteményt tettem a család elé a hétvégén.

Hozzávalók25*35 tepsihez:
500 gramm szilva
225 gramm vaj
150 gramm barna cukor (de lehet sima cukor is)
1 vaníliás cukor
csipet só
3 egész tojás
2 tojás sárgája
250 gramm liszt
50 gramm darált dió
2 evőkanál kakaópor
1 zacskó sütőpor
1,5 dl vörösbor (én édeset tettem bele)
1 ek rum (vagy 1 teáskanál rumaroma)
100 gramm étcsokoládé, apró kockákra vágva
2-3 evőkanál fahéjas cukor (kristálycukrot kevertem össze őrölt fahéjjal)

A szobahőmérsékletű vajat a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval habosra kevertem a robotgépben. Majd egyenként hozzáadtam a tojásokat, valamint a bort és a rumaromát.
Egy tálba kimértem a lisztet, a darált diót, a kakaóport és a sütőport és kanállal elkevertem, majd a robotgépben lévő masszához adtam.
Végül hozzáöntöttem az apró darabokra vágott étcsokoládét és ezt már kanállal kevertem át lazán.
Majd egy 25*35 cm-es tepsit kibéleltem sütőpapírral és a tésztát egyenletesen belesimítottam.
A kimagozott és félbevágott szilvákat szorosan egymás mellé, a tésztára raktam, majd a szilvákat megszórtam a fahéjas kristálycukorral és már ment is a 180 fokos sütőbe. Kb 25 perc alatt kész lett, tűpróbával ellenőriztem.
Miután kihűlt, felszeleteltem, a család pedig nagy kedvvel eltüntette az egészet...kb 5 perc alatt :-)
Gabi, nagyon köszönöm az ötletet, mennyei süteményt kaptunk Tőled!


4 megjegyzés:

  1. Drága Mariann, nagyon szívesen! Annyira örülök, hogy megsütötted, és olyan örömmel olvastam azt is, hogy ennyire ízlett a családodnak. :) Olyan aranyosan és kedvesen írsz az egészről, köszönöm szépen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm ezt a finomságot, magamtól eszembe sem jutott volna a vörösbort, a csokit és a szilvát összeházasítani :-)

      Törlés
  2. Micsoda ízkavalkád lehet - tán a hétvégén :)

    VálaszTörlés
  3. Ez igen, vörösbort a lepénybe! ;-D Borítékolom, hogy engem is imádat fog övezni, amint feltálalom! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...