2013. június 8.

Blogkóstoló 9. forduló: cseresznyés clafoutis

A Blogkóstoló 9. fordulója Rubinnál van, aki Nassoló Naplopót sorsolta nekem. Ebben a játékban mindenki kap egy párt, akinek a blogjáról ki kell választani valami finomságot és elkészíteni.
Én nem győztem válogatni a sok jó recept között, először egy máktortára fájt a fogam, végül - mivel tegnap nagyobb mennyiségű fekete cseresznyéhez jutottam - a cseresznyés clafoutis, azaz pite mellett döntöttem.
A recept Michel Roux Tésztavarázs című könyvéből való, így tudtam, hogy nem lesz semmiféle melléfogás, mivel magam is nagy gyakorisággal használom ezt a csodás szakácskönyvet. A tejes pite elkészítése nagyon egyszerű, ne féljetek tőle, csak lássatok neki. Az eredmény pedig egy nagyon cseresznyés, omlós, krémes pite, eszméletlen finom tésztaburokban. Ahogy az egy Michel Roux-tésztától elvárható.

Hozzávalók egy 23 centis, kapcsos tortaformához:
240 gramm paté brisée (hozzávalók lejjebb)
2 tojás
80 gramm liszt
80 gramm vaj felolvasztva, langyosan
1 ek cseresznyepálinka (én kihagytam)
60 gramm kristálycukor
150 ml hideg tej
1 rúd vanília magjai
600 gramm magozott cseresznye
porcukor
 
A paté brisée-hez (ha nem használjuk fel azonnal, folpackba csomagolva tároljuk a hűtőben):
250 gramm finomliszt
150 gramm puha vaj, kis kockákra darabolva
1 teáskanál só
1  nagy csipet kristálycukor
1 tojás
1 evőkanál hideg tej
 
A lisztet kimértem, majd a közepébe mélyedést vájtam. Ide tettem a vajat, a sót, a cukrot és a tojást és összedolgoztam morzsás masszává. Majd a tejet is hozzáadva összegyúrtam, amíg sima tésztát nem kaptam. Majd kinyújtottam kör alakúra (kb 3 mm vastagságúra) és a tortaformába tettem. Hozzáteszem, nekem elég szakadós volt a tészta, de nagyon szépen össze lehet dolgozni a tortaformában is. A forma szélén kb 2,5 cm magasságban csináltam neki peremet. Majd villával megszurkáltam az alját és a hűtőbe tettem 20 percre pihenni. Ettől a művelettől még omlósabb lesz a tészta, miután kisült.

Amíg a tészta pihent, megcsináltam a tejes tölteléket is. A tojásokat egy mély tálba ütöttem, hozzáadtam a lisztet és kézi habverővel lazán összekevertem. Majd jöhetett az olvasztott vaj (itt lehetne a pálinkát is hozzáadni), végül beledolgoztam a cukrot és a tejet is. Aztán már csak a vaníliamagok következtek, alaposan elkevertem és félretettem.
 
A sütőt előmelegítettem 170 fokra, majd a hűtőben pihenő tésztát kivettem, kibéleltem egy sütőpapírral, amibe sütőbabot raktam és un. vakra sütöttem 15 percen át. A negyed óra elteltével kivettem belőle a babot és a sütőpapírt és további 5 percen át sütöttem, immáron 180 fokon.
 
Majd kivettem az elősütött tésztát a sütőből, az alján egyenletesen elrendeztem a kimagozott cseresznyét és ráöntöttem a tejes masszát (ami nagy szerencsémre pont a tésztaperemig ért).
 
A sütő hőfokát 200 fokra emeltem, betoltam a pitét és 25 percig sütöttem, amíg a teteje szép, aranybarnás színű nem lett. A legbiztosabbra akkor megyünk, ha késpróbát végzünk: ha egy kést a közepébe szúrunk és tisztán húzzuk ki belőle, akkor kész a piténk.

A sütőből kivéve levettem a tortaforma kapcsos oldalát, majd óvatosan átemeltem egy tálcára és bőségesen megszórtam porcukorral. Ha lehetséges, még melegen tálaljuk, mert úgy az igazán finom.

8 megjegyzés:

  1. Csoda jól néz ki, isteni finom lehet:)

    VálaszTörlés
  2. Igazán jól néz ki! A cseri nálam No 1 :)

    VálaszTörlés
  3. Szombaton én is vadásztam fekete cseresznyét - nagyon jól áll neki ez az édesség!!!!!

    VálaszTörlés
  4. Nálunk is kezd érni a cseresznye, el is mentem magamnak ezt a finomságot. De addig is holnap a spárgakrémlevesedet készülök megfőzni. Majd beszámolok! :)
    Marka, feladtátok végül a levelet, mert nem kaptam még semmit? Zs.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...