2013. június 19.

Konyakmeggy

Mint gondolom, sokan tudjátok, idén is folytatódik a befőzős kihívás, amin tavaly részt vettem. Idén is csatlakoztam, bár most nem lehet akármivel nevezni, minden hónapban egy megadott zöldséget és egy megadott gyümölcsöt kell bármilyen tartósítási eljárással elkészíteni.
Júniusban a gyümölcs nem más, mint a meggy, zöldségnek pedig az uborkát kaptuk.
Nos, a meggy részét már teljesítettem is, a csoport nagyasszonyának, Eszternek a konyakos meggyét készítettem el, gondolva a téli hónapokra. Ennek a befőttnek bizony a legfontosabb része a türelem, ugyanis ahhoz, hogy megfelelően "megérjen" , 3 hónapon át kell békén hagyni, lehetőleg sötét, hűvös helyen. (pl a kamra mélyén)
Úgyhogy ennek a bejegyzésnek szeptember közepe felé lesz még egy utóélete, most azt írom le, hogyan tettem el. Remélhetőleg 3 hónap múlva már a csodafinom végeredményről számolhatok be!
És hogy miért is jó ez a finomság? Egyrészt behűtve, csak úgy magában kitűnő édesség. De én persze már gondoltam a karácsonyra is, és ötvöztem a bonbon-készítő dilimmel, így karácsonykor a fa alatt sok szerettem örülhet majd a házi konyakos meggy bonbonnak :-)

Hozzávalók:
meggy
cukor
vaníliarúd
konyak (legyen jó minőségű!)

Pontos mennyiségeket nem tudok írni, attól függ, ki mennyi és mekkora üvegeket használ. A lényeg, hogy a meggyeket alaposan megmostam (kizárólag sérülés, horpadás- és rothadásmentes meggyeket használtam), majd egy üveg aljába tettem egy kb 2 centis darab vaníliarudat és elkezdtem egymás mellé rakosgatni a meggyeket - ahogy Eszter írja:tetrisszerűen. És tényleg, muszáj jó szorosan egymás mellé tenni, hogy jól megteljen az üveg. Majd, amikor már tele lett, a tetejére kanalaztam kevés cukrot (én az 5 decis üvegek tetejére 1 evőkanállal tettem), aztán a kezemmel lenyomtam a meggyeket és szép lassan felöntöttem a konyakkal, hogy a befőttes üveg csurig legyen. Rátekertem a fedőt és a kamrában egy kistányérra tettem. Ez azért fontos, mert a 3 hónap érlelődés alatt előfordulhat, hogy kicsit ereszt a léből, így a tányér ezt felfogja.

(A befőttesüvegeket még a befőzés előtt alaposan elmostam és meleg (kb 120 fokos) sütőben kb 20 percig csírátlanítottam fedővel együtt úgy, hogy egy tálcára állítottam az üvegeket szájával felfelé és mellé tettem a tálcára a fedőkkel együtt)

Szeptemberben pedig remélem beszámolhatok egy mennyei konyakos meggyről! Drukkoljatok és készítsétek el ti is! :-)

2 megjegyzés:

  1. én is szemeztem tavaly ezzel a recepttel, de már nem maradt rá idő.. jó, hogy eszembe juttattad!:)

    VálaszTörlés
  2. Hétvégén vár a meggyfa kopasztásra - próba lesz, ha lesz konyak.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...