2013. április 9.

Parker House Hotel Boston zsemle

Ismét részt veszek egy játékban, Blogkóstoló a neve, ez már a 8. forduló. Néha-néha jelentkezem rá, ilyenkor egy adott gasztroblogger konyhájáról kell főzni valami finomat. Ezúttal TücsökBogár blogját kaptam, aminek nagyon örültem, mert már jópár dolgot készítettem tőle, és eddig mindig minden nagyon finom volt.
Kedvenceim tőle a  csokoládés pöffeteg , el sem tudom mondani, már hányszor kellett megcsinálnom. De a párizsi krémje is legendás, én mindig ezt készítem, ha erre a krémre van szükségem egy sütihez. És persze a Rigó Jancsiját is elkészítettem, egyszerűen mennyei!
Most pedig egy zsemlére esett a választásom, ami inkább kifli alakú, puha, foszlós, isteni! Főleg házi baracklekvárral, hmmm!
Én már háromszor is megsütöttem a családnak, nagyon egyszerű, hamar megvan (persze a kelesztést leszámítva, de azalatt annyi mindent lehet csinálni:-) és "sajnos" nagyon hamar  el is fogy!
És ami nagy előnye: még másnap is puha és finom!

Hozzávalók:
550 gramm liszt
2 evőkanál cukor
25 gramm élesztő
3,5 dl tej
2 db tojás
50 gramm vaj
2 teáskanál só

a kenéshez:
30 gramm olvasztott vaj

A lisztet egy tálba mértem, majd a közepébe az öklömmel gödröt mélyesztettem és beleöntöttem a langyos tejet. Ebbe kevertem a cukrot, majd beletördeltem az élesztőt és 15 percig hagytam felfutni.
Majd beletettem a tojást, a puha vajat és a sót és mindent alaposan összekevertem és kidagasztottam.
Ezután másfél órán át hagytam kelni meleg helyen, majd újra átgyúrtam és 40*40 centis lappá nyújtottam. Megfeleztem, majd mindkét felét 8-8 egyenlő téglalapra vágtam és megkentem az olvasztott vajjal. Mindegyik téglalapot a hosszabb oldalánál félbe hajtottam és szépen egymás mellé tettem egy sütőlapra. (TücsökBogár oldalán van róla fázisfotó is) Újabb 30 perc kelesztés után megkentem a tetejét a maradék olvasztott vajjal és 220 fokos sütőben 10 perc alatt megsütöttem.
Kívül ropogós, belül puha, foszlós kifli volt a jutalmam.

4 megjegyzés:

  1. Marka, nem győzlek csodálni a pörgésért! Nagyon jól néz ki a zsemle - főleg a baracklekvárral - gyönyörű színe van!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen :-))) Te sem panaszkodhatsz, amilyen finomságokat mostanában látok az oldaladon... :-D

      Törlés
  2. Húúúú, ez nagyon guszta! Már többen megcsinálták ezt a zsömlét, úgy láttam! Nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És nagyon finom puha! Nálunk mindig pillanatok alatt elfogy!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...