2012. október 4.

Bolognai spagetti

Olasz kaja imádó vagyok, legyen az egyszerű vagy bonyolult, nekem mindegy. A bolognait azért szeretem, mert jó előre el lehet készíteni a szószt (akár üvegekbe tölthetem és hónapokig elvan a kamra mélyén, vagy csak leszaladok a zöldségeshez,megveszem a hozzávalókat és 1 óra múlva már kész a paradicsomszósz.
Persze, akinek nincs ideje egyikre sem, az vegyen bolti bolognai szószt nyugodtan, mert az is finom (én pl a Dolmiot szoktam használni, ha sürgős), de egyszer, egy ráérős szombaton próbáljátok ki házi szósszal is: zongorázni lehet a különbséget!
A receptet, még lánykoromban (ahhh, 35 évesen ez milyen hülyén hangzik, pedig tényleg még lánykoromat éltem 18 évesen) kaptam. Történt, hogy összeismerkedtem egy olasz amorózóval, aki éppen Budapestet járta turistaként.
Több sem kellett nekem, hipp-hopp első látásra amore (nemm mellékesen az akkor már 4 éve tanult olasz nyelvet is gyakorlhattam). A kapcsolatunk szerencsére nem szakadt meg Massimo elutazásával, sőt, egyszer még vissza is jött hozzám látogatóba, be is mutattam a szüleimnek, akik ki tudja, miért nem lelkesedtek az akkor 30 éves külföldi hódolómtól:-)
A lényeg, hogy folyamatosan leveleztünk kb 2 évig, és a drága "mamma" küldött nekem egy receptet, a családi bolognai szószuk "titkos" hozzávalóival.

Hozzávalók:
a szószhoz:
2 nagy vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1/2 zeller
2 sárgarépa
1 kg hámozott, kockázott paradicsom
2 babérlevél
4 szelet baconszalonna
1 kg darált hús
2 dl vörösbor

bors
bazsalikomlevél
olívaolaj
500 gramm spagetti
parmezán sajt

Először leírom a szószt, amit akár előre is el lehet készíteni, befőttesüvegbe tenni és a tetejére annyi olajat öntve, ami ellepi, kamrában tárolni akár hónapokon át.

A vöröshagymát, a fokhagymát, a zellert és a répát apróra vágom, majd kevés olivaolajon először megpárolom a hagymát (kis lángon!), majd mehet hozzá a fokhagyma, vigyázva, hogy ne égjen oda, mert attól az étel megkeseredik.
Végül hozzáadom a zellert és a répát is és kb 5 percen át pirítom együtt a zöldségeket, majd hozzáöntöm a hámozott,kockázott paradicsomot is( ez lehet konzerv, de el is bíbelődhetünk a zöldségesnél vett paradicsommal, azaz forrásban lévő vízbe mártjuk, majd hideg víz alatt gyorsan lekapjuk a héját).
Sózom, borsozom, hozzáteszem a 2 babérlevelet (ami szelidíti, édesíti kicsit a paradicsom markáns savasságát), ízlés szerint pár bazsalikomlevelet tépek bele és kb 1 órán át főzöm.
Ezután tetszés szerint vagy azonnal felhasználom, vagy üvegekbe zárom sorsuk beteljesedéséig.

Amikor pedig bolognai spagettit készítek, 4 szelet baconszalonnát vékony csíkokra vágok és kevés olívaolajon, egy serpenyőben megpirítom, majd hozzáadom a darált húst, ezt is megpirítom (kb negyed óra) és az egész húsos finomságra öntök egy kis vörösbort - egészen pontosan 2 decit, majd hagyom, hogy az alkohol elillanjon és maradjon a mennyei íz. Eztán jöhet végre a bolognai szósz, amivel kb fél órán át főzöm össze a húsokat.
Közben megfőzöm a spagettit az utasítás szerint - al dente, of course:-) - és amikor kész a szósz, beleszedem a spagettit a szószba, összeforgatom és már tálalom is.

TIPP: azért érdemes a tésztát egyrészt al dentére, azaz fogkeményre főzni és a szószhoz adni, mert ilyenkor a tészta még puhulni fog, de nem a sós vízben, hanem az isteni paradicsomos-zöldséges szószban, amit jól be is szív magába és mire fogyasztjuk, az egész fogás egy mennyei, egyízű csoda lesz! (én most a fénykép kedvéért nem kevertem össze, de tessék bátornak lenni és így előre bekeverve is kipróbálni!)

Reszelt parmezánt szórok a tetejére (de elárulom a hatalmas bűnömet: én magam, az olaszkaja-imádatom ellenére rengeteg trappista sajttal imádom a legjobban;-)

Jó étvágyat hozzá!

1 megjegyzés:

  1. Imádom...legszívesebben beleböknék egy villát a képernyőbe-hátha...:-DD

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...